
Albanese bij bezoek Tweede Kamer: ik laat me de mond niet snoeren
DEN HAAG (ANP) - Francesca Albanese heeft tijdens haar informele bezoek aan de Tweede Kamer laten weten dat ze zich de mond niet laat snoeren. Aanvankelijk was het plan dat de VN-rapporteur in gesprek zou gaan met de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Maar vooral rechtse partijen keerden zich daar op het laatste moment tegen. In plaats daarvan is ze donderdag ontvangen op de fractiekamer van GroenLinks-PvdA.
"Het is heel moeilijk om mij het zwijgen op te leggen", sprak Albanese. "Want de realiteit is zo duidelijk."
De Italiaanse jurist benoemt al langer dat wat haar betreft er sprake is van genocide in Gaza. Inmiddels zijn ook verschillende internationale organisaties als Human Rights Watch (HRW) hiervan overtuigd. Maar Albanese heeft ook veel kritiek gekregen voor dit standpunt.
Bewust maken
Bij het bezoek waren Kamerleden van GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren en DENK aanwezig. Albanese deed een beroep op de politici om de mensen die hun mening nog niet hebben bepaald over de oorlog in Gaza bewust te maken van de Palestijnse zaak.
SGP, JA21, FVD, PVV, BBB, ChristenUnie en VVD beschuldigen Albanese van vooringenomenheid en gingen daarom voor het gesprek met de Kamercommissie liggen. De partijen hebben moeite met verschillende uitspraken van de rapporteur, bijvoorbeeld toen ze op social media sprak over de "Joodse lobby". Albanese verbaast zich erover dat ze "nog steeds" wordt geconfronteerd met die uitspraak van ruim tien jaar geleden en zegt achteraf dat ze niet van een Joodse, maar pro-Israëlische lobby had moeten spreken.
'Zeer gepolariseerd'
NSC-minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft een verzoek voor een gesprek met de VN-rapporteur geweigerd.
Uit de controverse rond haar bezoek aan Nederland concludeert Albanese dat de maatschappelijke discussie over Israël en de Palestijnen "zeer gepolariseerd" is. "Ik ben controversieel omdat jullie niet voldoen aan het internationale recht. Wat ik ga zeggen, gaan jullie niet leuk vinden." Ze verwijt de Nederlandse regering weg te kijken voor wat de VN-rapporteur ziet als genocide door Israël en dat het kabinet het land bovendien diplomatiek en materieel blijft steunen.
Een "significant deel" van de bevolking is volgens Albanese verkeerd geïnformeerd en een ander deel ongeïnteresseerd. Dat laatste "beangstigt me het meest", gezien de vele voorbeelden van gruwelijkheden tegen de Palestijnen die ze is tegengekomen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
5 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
7 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geleden