Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alarmnummer 112 soms niet te bellen via 4G-net of wifi

Alarmnummer 112 soms niet te bellen via 4G-net of wifi

DEN HAAG (ANP) - Alarmnummer 112 is nog niet in alle gevallen te bellen via de technieken 4G en bellen via wifi. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft telecombedrijven hierop aangesproken, en verlangt dat ze dit alsnog voor het eind van het jaar op orde brengen.

Mobiel bellen naar 112 gaat volgens de ACM nu vaak nog via 2G- of 3G-netwerken. Maar die netten worden komende jaren geleidelijk vervangen. Daarom zijn er eerder regels opgesteld om telecombedrijven ervoor te laten zorgen dat 112 bereikbaar is via alle technieken die zij gebruiken voor mobiele telefoongesprekken, dus ook 4G en bellen via wifi. Bellen via wifi betreft een functie waarbij een telefoon verbindt via het wifinetwerk als er weinig bereik is via het normale telefoonnetwerk. Het gaat dus niet om bellen via apps als WhatsApp of Facetime.

In de regels, die al op 1 juli dit jaar zijn ingegaan, staat ook dat telecombedrijven ervoor moeten zorgen dat de identiteits- en locatiegegevens worden meegestuurd naar de meldkamer van 112 wanneer iemand met een mobieltje het alarmnummer belt. Dat is handig want in noodsituaties is dan snel duidelijk wie er belt en vanaf welke locatie. Volgens de toezichthouder voldoet de sector wat betreft de locatiegegevens wel aan de regels.

Wel is het zo dat de gegevens over de identiteit van de beller niet in alle gevallen bekend zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand met een prepaid-simkaart belt en de meldkamer van het alarmnummer niet weet dat het om een anonieme simkaart gaat. De ACM heeft er bij de betrokken partijen op aangedrongen dat zij regelen dat deze gegevens ook nog beschikbaar komen voor de meldkamer.

Meer uit Binnenland

Ook maandag minder treinen Sittard-Maastricht door verzakt spoor

UTRECHT (ANP) - De verzakking die zondagochtend door zware regenval ontstond bij het spoor tussen Sittard en Maastricht is nog niet verholpen. Een woordvoerster van ProRail laat maandag weten dat de schade "best wel groot" is en dat momenteel met een ingenieursbureau en een aannemer wordt gekeken hoe en wanneer die kan worden hersteld.

9 minuten geleden
Sluizen dicht en advies om niet te varen op Vecht na hevige regen

ALMELO (ANP) - Het Waterschap Vechtstromen heeft het advies gegeven voorlopig niet te varen op de Vecht. Na de hevige regenval van zondag in vooral het oosten van het land voert de rivier zoveel water af, dat de hoge snelheid van de stroming kan leiden tot gevaarlijke situaties.

16 minuten geleden
A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

3 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

11 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

12 uur geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somaliƫ, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

14 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

15 uur geleden