Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

‘s-GRAVENPOLDER - Met voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod lijkt de traditionele vuurwerkverkoop verder weg dan ooit. Maar al zou Peter Traas van Vuurwerkpaleis Zeeland in ‘s-Gravenpolder willen stoppen, hij komt niet van zijn 9500 kilo vuurwerk af. “Ik heb er zorgplicht voor en mag het niet vervoeren.”

Anderhalve maand geleden zag het ernaaruit dat er ondanks de coronacrisis geen vuurwerkverbod zou worden ingesteld voor deze jaarwisseling. Nu heeft Traas zijn webshop gesloten. “De hele winkel was klaar voor de verkoop en ik had 90.000 folders laten drukken. Ik mis nu 70.000, 80.000 euro aan inkomsten.”

Traas vindt dat de overheid een knoop moet doorhakken over het verbod en ondernemers duidelijkheid moet verschaffen. “Ik vergelijk het met de nertsenfok. Die fokkerijen kregen te horen dat er over vijftien jaar een verbod zou ingaan voor fokken van nertsen. Dan heb je de tijd om af te bouwen.” Vijftien jaar vindt Traas niet eens nodig om het netjes te regelen, het mag van hem ook korter. “De overheid zou het vuurwerk kunnen afkopen, want we moeten er wat mee. Onder meer de huur van de vuurwerkopslag loopt gewoon door en de tegemoetkoming van vorig jaar heb ik pas in oktober gekregen. En die dekt de folderkosten nog niet eens. Gelukkig hoef ik niet van de vuurwerkverkoop te leven, anders zou het helemaal zuur zijn.”

Het verbod is ingesteld, omdat ziekenhuizen naast coronapatiënten niet ook nog eens veel vuurwerkslachtoffers kunnen opnemen. Traas denkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers zou meevallen. “Pijlen en knallers zijn verboden, maar de effecten daarvan hebben we nog niet kunnen meten door het vuurwerkverbod. Ik weet ook wel dat er slachtoffers vallen, maar mensen hebben in deze tijd ook iets leuks nodig.” Traas mist de gezelligheid van de verkoopdagen. “Zoals een man die voor 300 euro vuurwerk koopt en 100 euro van de gezamenlijke rekening pint en de rest contant afrekent om het thuis niet te hoeven vertellen. Je maakt van alles mee.” Hij ziet een vuurwerkdag in de zomer, als er geen coronagolf is, als mogelijke oplossing. “Om de branche overeind te houden.”

Meer uit Beveland

Brandweer blust brand in oude gymzaal Goese Lyceum

GOES - De brandweer heeft woensdagavond brand geblust in de oude gymzaal van het Goese Lyceum aan de Van Dusseldorpstraat in Goes.

53 minuten geleden
Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

13 uur geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

17 uur geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

18 uur geleden
Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

1 dag geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

1 dag geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

1 dag geleden