Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

‘s-GRAVENPOLDER - Met voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod lijkt de traditionele vuurwerkverkoop verder weg dan ooit. Maar al zou Peter Traas van Vuurwerkpaleis Zeeland in ‘s-Gravenpolder willen stoppen, hij komt niet van zijn 9500 kilo vuurwerk af. “Ik heb er zorgplicht voor en mag het niet vervoeren.”

Anderhalve maand geleden zag het ernaaruit dat er ondanks de coronacrisis geen vuurwerkverbod zou worden ingesteld voor deze jaarwisseling. Nu heeft Traas zijn webshop gesloten. “De hele winkel was klaar voor de verkoop en ik had 90.000 folders laten drukken. Ik mis nu 70.000, 80.000 euro aan inkomsten.”

Traas vindt dat de overheid een knoop moet doorhakken over het verbod en ondernemers duidelijkheid moet verschaffen. “Ik vergelijk het met de nertsenfok. Die fokkerijen kregen te horen dat er over vijftien jaar een verbod zou ingaan voor fokken van nertsen. Dan heb je de tijd om af te bouwen.” Vijftien jaar vindt Traas niet eens nodig om het netjes te regelen, het mag van hem ook korter. “De overheid zou het vuurwerk kunnen afkopen, want we moeten er wat mee. Onder meer de huur van de vuurwerkopslag loopt gewoon door en de tegemoetkoming van vorig jaar heb ik pas in oktober gekregen. En die dekt de folderkosten nog niet eens. Gelukkig hoef ik niet van de vuurwerkverkoop te leven, anders zou het helemaal zuur zijn.”

Het verbod is ingesteld, omdat ziekenhuizen naast coronapatiënten niet ook nog eens veel vuurwerkslachtoffers kunnen opnemen. Traas denkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers zou meevallen. “Pijlen en knallers zijn verboden, maar de effecten daarvan hebben we nog niet kunnen meten door het vuurwerkverbod. Ik weet ook wel dat er slachtoffers vallen, maar mensen hebben in deze tijd ook iets leuks nodig.” Traas mist de gezelligheid van de verkoopdagen. “Zoals een man die voor 300 euro vuurwerk koopt en 100 euro van de gezamenlijke rekening pint en de rest contant afrekent om het thuis niet te hoeven vertellen. Je maakt van alles mee.” Hij ziet een vuurwerkdag in de zomer, als er geen coronagolf is, als mogelijke oplossing. “Om de branche overeind te houden.”

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

cfranke 1 maand geleden
een vuurwerkverbod wat denkt die regering toch kortzichtig let maarop op ouderjaarsavond zie je geen verschil en het is allemaal ilegaal wat er afgestoken word dus levensgevaarlijk laat dan liever de lokale vuurwerkwinkels legaal vuurwerk verkopen

Meer uit Beveland

Ook dit jaar geen grote carnavalsoptochten in Zeeland

Welke coronamaatregelen er eind februari ook gelden, het is voor de Zeeuwse burgemeesters helder dat er geen grote carnavalsoptochten kunnen plaatsvinden. ‘Hoe teleurstellend ook, helaas geeft corona hier ook dit jaar geen ruimte voor’, laat de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) maandag weten. 

4 uur geleden
Gespreksgroep voor ouders van kinderen met autisme

GOES - Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) begint eind februari een gespreksgroep voor ouders met kinderen van 18 jaar en ouder met autisme. 

8 uur geleden
Treinverkeer gestremd vanwege aanrijding ‘s-Heer Arendskerke

‘S-HEER ARENDSKERKE - Vanwege een aanrijding bij ‘s-Heer Arendskerke rijden er momenteel geen treinen tussen de stations Goes en Middelburg.

1 dag geleden
Trekkermuseum hoopt op drukker 2022, mét grote rondrit

‘s-GRAVENPOLDER - Het Trekkermuseum in ‘s-Gravenpolder was vorig jaar een veel kortere periode te bezoeken dan normaal. En ook minder dagen per week. “We konden pas in juli voor het eerst open”, vertelt Anita de Schipper van het Trekkermuseum. Het Trekkermuseum is relatief klein, maar lijdt ook onder de beperkingen. “Het museum is nu leeg, want de trekkers zijn terug naar de eigenaren, maar kosten als verzekeringen gaan door.” Het museum is normaliter van mei tot en met oktober open en houdt thema-exposities met oldtimers, trekkers gebouwd voor 1975. Er werken uitsluitend vrijwilligers, merendeels gepensioneerden. “Onze vrijwilligers zijn gelukkig allemaal gebleven. Vanwege het onbekende van het coronavirus zijn we in 2020 dicht gebleven. Vorig jaar waren we meer gewend aan de situatie en zijn we wel open gegaan.” Toen musea half juni weer open mochten, had het Trekkermuseum niet ineens haar collectie bij elkaar. De tentoongestelde trekkers geven eigenaren uit heel Zeeland in bruikleen. “Zij sprongen gelukkig snel in, want iedereen vond het leuk dat we weer open konden.” Het museum had in 2021 ruim 900 bezoekers met een beperkt aantal openingsdagen. Dat valt De Schipper niet tegen. “We misten de groepen, maar veel Nederlanders gingen op vakantie in eigen land en dat heeft voor ons wel meegespeeld in de bezoekersaantallen.” De jaarlijkse rondrit met oldtimers in mei vond noodgedwongen in kleine groepjes plaats. “We hopen dat het dit jaar weer met een grote groep kan en dat het museum dan ook weer open mag.”

1 dag geleden
Uitslaande brand woedt op zolderverdieping van woning aan Populierenstraat

GOES - Op de zolderverdieping van een woning aan de Populierenstraat in Goes woedt zaterdagmiddag een uitslaande brand. De bewoners wisten op tijd naar buiten te komen.

2 dagen geleden
Outbreak Management Team adviseert kabinet horeca en theaters te heropenen tot 20.00 uur

BEVELAND - Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd om de horeca en de cultuursector weer tot 20.00 uur open te laten gaan. Dat hebben Haagse bronnen aan het NRC gemeld. Het kabinet zou van plan zijn het advies op te volgen, maar twijfelt nog over de uiterste openingstijd. 

2 dagen geleden
Aan de keukentafel bij Adrienne en Gerrit Klein: ‘Iedereen weet zijn rol’

Het is een regenachtige zaterdagmiddag als ik het gezellige huis van Adrienne en Gerrit Klein in Veere bezoek. Het echtpaar komt net terug van een uitvaart, want dat gaat altijd door, dag en nacht. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we de hectische tijd die ze doormaken, waarbij één ding voorop staat: het mag nooit een verplicht nummer worden! Of zoals beiden zeggen: je begint bij elke uitvaart helemaal opnieuw.

2 dagen geleden