
Al ruim vijftig miljoen stemmen uitgebracht in VS
GAINESVILLE (ANP/AFP) - Al ruim vijftig miljoen Amerikanen hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt vooraf hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen van 3 november. Ruim 35 miljoen deden dat per post, de rest deed dat persoonlijk. Nooit eerder stemden zo veel Amerikanen zo vroeg. Mogelijk willen zij in deze coronacrisis drukte bij de stembureaus vermijden.
President Trump wil zaterdag in Florida zijn stem uitbrengen. Vicepresident Pence en zijn vrouw stemden vrijdag in Indianapolis (Indiana). Ze droegen mondkapjes bij de stembusgang.
In Florida, een van de staten die doorslaggevend kunnen zijn voor de verkiezingszege, gingen al meer dan vier miljoen mensen stemmen.
Stemgerechtigde
Voor de verkiezingen komen 257 miljoen Amerikanen ouder dan 18 jaar in aanmerking als stemgerechtigde. Maar er zijn ook mensen die als gevolg van regels, die per staat verschillen, geen stemrecht hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een strafrechtelijke veroordeling. Bijna 240 miljoen mensen mogen daadwerkelijk stemmen, ook Amerikanen die in het buitenland wonen.
De afdeling US Elections Project van de Universiteit van Florida, die bijhoudt hoeveel mensen al hebben gestemd, schat dat maar liefst 85 miljoen kiezers hun stem uitgebracht zullen hebben voor 3 november. Dat is volgens de inschatting van de waarnemers meer dan de helft. Elections Project verwacht 150 miljoen stemmen. Dat zou dan een opkomst worden van meer dan 62 procent. Als deze schatting blijkt te kloppen, stevent de verkiezing van dit jaar op een recordopkomst af in de recente geschiedenis.
Dieptepunt
Het staat op 61,65 procent voor de presidentsverkiezingen van 4 november 2008 tussen de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain. Op de tweede plaats staan de presidentsverkiezingen van 2016 (Donald Trump tegen Hillary Clinton) en 2004 (George Bush tegen John Kerry) met 60,1 procent.
In de recente geschiedenis was 1996 een dieptepunt voor de opkomst bij presidentsverkiezingen. Voor de keuze tussen Democraat Bill Clinton en de Republikein Bob Dole (en de onafhankelijke Ross Perot) kwam slechts de helft (51,7 procent) van de kiezers op. Verder terug in de geschiedenis was 1908 een recordjaar met 65,7 procent opkomst in de strijd tussen de Republikeinse William Howard Taft en de Democraat William Jennings Bryan.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.
14 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."
3 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.
5 uur geleden