Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord over vissers, windmolens en natuur in drukke Noordzee

Akkoord over vissers, windmolens en natuur in drukke Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Vissers, energiebedrijven en natuurorganisaties hebben een akkoord bereikt over een "nieuwe balans" op de drukke Noordzee. Voor het akkoord stelt het kabinet 200 miljoen euro beschikbaar, waarvan het grootste deel (119 miljoen) naar het uitkopen en verduurzamen van de vissersvloot gaat.

Onder leiding van PvdA-coryfee Jacques Wallage gingen de partijen in opdracht van het kabinet om tafel om afspraken te maken over de verdeling van de Noordzee, die steeds drukker wordt door de komst van windparken. In het akkoord staat onder meer dat ruimte zo veel mogelijk "multifunctioneel" moet worden gebruikt.

De partijen willen verder onderzoeken of de ruimte waar windmolenparken gepland zijn in het zuidelijke deel van de Noordzee open kan blijven. Er zouden dan eerder windparken in het noordelijke deel geopend moeten worden. De mogelijkheid dit te doen moet nog worden verkend, zeggen de partijen.

Natuurherstel

In januari lekte al uit dat het kabinet een "bod" van 200 miljoen op tafel legde. Daar zijn de partijen voor nu mee akkoord gegaan, hoewel er organisaties zijn die dit niet genoeg vinden, stelde Wallage.

Een deel van dat bedrag, 55 miljoen euro, wordt gestoken in onderzoek en natuurherstel. Er worden verder nieuwe plannen opgesteld om bepaalde diersoorten goed te beschermen.

In overleg blijven

Ook moet een deel van de opbrengst van bedrijven die energie winnen op de Noordzee, in de toekomst mogelijk geïnvesteerd worden in natuurherstel en verduurzaming, als daar meer geld voor nodig is dan gedacht, aldus het akkoord.

Wallage beklemtoonde bij de presentatie dat het om een "onderhandelaarsakkoord" gaat. De partijen leggen het "met een positief advies" voor aan de achterban en zullen 31 maart opnieuw onderling spreken om het akkoord naar verwachting definitief te ondertekenen. Vanwege de tegenstrijdige belangen van de partijen, zitten er voor veel onderhandelaars "pijnpunten" in het akkoord. Toch is het volgens Wallage een kwestie van "samen uit, samen thuis".

Overigens kan er plots veel veranderen op de Noordzee, stellen de organisaties. Ze willen dan ook met elkaar in overleg blijven. "Zo moet het mogelijk worden effecten van de afspraken in dit akkoord gezamenlijk te evalueren en waar nodig bij te stellen."

Meer uit Politiek

Van Vroonhoven: geen geheim dat het stroefjes gaat in coalitie

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.

4 uur geleden
Coenradie: relschoppers Scheveningen mogen niet ontkomen

DEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."

18 uur geleden
Faber vindt Efteling-uitje van jongeren azc 'on-uit-leg-baar'

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.

1 dag geleden
Beoogd ambassadeur VS wil inzetten op handel en veiligheid

WASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.

1 dag geleden
Timmermans: kabinet hierna moet akkoord sluiten over loonstijging

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.

1 dag geleden
Coenradie: 4100 cellen minder in 2029 als er geen extra geld komt

ROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.

1 dag geleden
OM: voorwaardelijke taakstraf tegen oud-minister Bot om ongeval

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.

1 dag geleden