
'Akkoord over Tata Steel onvoldoende voor herstel vertrouwen'
IJMUIDEN (ANP) - Dat er onlangs een akkoord is gesloten tussen vakbonden FNV, CNV en De Unie en Tata Steel over regelingen omtrent de ophanden zijnde reorganisatie, betekent niet dat het vertrouwen tussen personeel en de leiding van het bedrijf is hersteld. Dat meldt vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV in een opiniestuk op Joop.
Hij verwijt de leiding van het bedrijf dat in de voorbije jaren is bestuurd op basis van aandeelhouderswaarde. "Dat heeft tot al deze ellende geleid", zo stelt Berghuis. De vakbondsbestuurder benadrukt dat Tata in zwaar weer zit, onder meer door problemen op de staalmarkt. De coronacrisis heeft de situatie niet beter gemaakt.
Verder hekelt Berghuis de positie van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk waar volgens hem, tot frustratie van het personeel, de voorbije jaren miljarden naar toe zijn gevloeid. Iets wat overigens door Tata Steel Europe wordt tegengesproken.
Plan voor de toekomst
Berghuis benadrukt dat er de komende maanden gewerkt moet worden aan een "robuust strategisch plan" voor de toekomst. Hij pleit onder meer voor investeringen, volgens kenners zeker 3 miljard euro, en meer oog voor de inzet van de kennis en kunde van het personeel. Verder wijst hij op de stappen die gezet moeten worden met het terugbrengen van de CO2-uitstoot. "Dat bepaalt de toekomst van IJmuiden", aldus de FNV'er, die ook een lans breekt voor eventueel overheidsingrijpen.
De komende weken blijft FNV naar eigen zeggen in gesprek met de directie over het behoud van van "het geïntegreerde zelfstandig staalbedrijf" dat Tata Steel IJmuiden nu is. Dat gesprek gaat volgens Berghuis onder meer over de bedrijfsstructuur, meer zeggenschap en minder bureaucratie en baasjescultuur.
Een woordvoerster van Tata Steel Europe zegt het stuk voor kennisgeving aan te nemen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) vindt het heel positief dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Scott Bessent heeft uitgesproken dat de Verenigde Staten betrokken blijven bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Eerder dreigden de VS daar nog uit te stappen.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook meegeklapt na een vurig pleidooi van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor de onafhankelijkheid van centrale banken. Volgens een woordvoerder van DNB kreeg Powell op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een staande ovatie van de hele zaal.
16 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China herhaalde zaterdag dat het geen gesprekken heeft gevoerd met de Verenigde Staten over handelskwesties, ondanks de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij zijn ambtgenoot Xi Jinping aan de telefoon had gehad. "Hij heeft gebeld", zei Trump recent. "En ik denk niet dat dat een teken van zwakte van zijn kant is."
17 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben geleid tot een gevoel van opluchting bij internationale beleidsmakers, omdat de Verenigde Staten de organisaties blijven steunen. De regering-Trump had zich in februari 180 dagen gegeven om haar lidmaatschap van alle internationale organisaties te evalueren. Maar opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent van eerder deze week worden gezien als bevestiging dat de VS de twee instituten niet de rug toekeren.
18 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - XAI Holdings, het AI-bedrijf van Elon Musk dat recent door hem is samengevoegd met socialemediaplatform X, is in gesprek met investeerders om ongeveer 20 miljard dollar op te halen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BELGA) - De Amerikaanse regering van president Donald Trump heft het Office of Global Change op. Dat is het overheidsorgaan dat zich de afgelopen jaren bezighield met klimaatonderhandelingen.
21 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft op een besloten bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gepleit voor bescherming van centrale banken tegen politieke invloeden. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, hield de Amerikaan een vurig pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken toen hij onder meer ministers van Financiën van over de hele wereld toesprak. Dit zou met applaus zijn ontvangen.
22 uur geleden