
Akkoord in Berlijn: wapenembargo en stap naar vrede in Libië
BERLIJN (ANP) - De deelnemers aan de Libië-top in Berlijn zijn het zondag eens geworden over de naleving van een VN-wapenembargo voor het door een burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land. Ze spraken af geen van de strijdende partijen militaire steun meer te verlenen.
In de slotverklaring staat verder dat de internationale inspanningen, om te voorkomen dat het embargo wordt geschonden, worden versterkt. Dat zou een stap zijn op de lange weg naar een staakt-het-vuren en uiteindelijk vrede in Libië. Er zal een commissie worden gevormd om de strategie daarvoor te bepalen en deze top een vervolg te geven. De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei bereid te zijn een leidende rol te spelen bij het bereiken van een bestand en vredesakkoord.
Aan de bijeenkomst in de Duitse hoofdstad namen, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres, vertegenwoordigers van zestien betrokken landen en organisaties deel. Het lukte echter niet de Libische krijgsheer Khalifa Haftar terug te krijgen aan de onderhandelingstafel. Deze maakt in het noordoosten van het land de dienst uit en belegert met zijn troepen al maanden hoofdstad Tripoli in het noordwesten.
De afgelopen dagen sloot Haftar vijf havens die van groot belang zijn voor de olie-export, de belangrijkste bron van inkomsten voor Libië, en legde de productie op de grootste olievelden stil. Guterres sprak daarover zijn verontrusting uit. Hij riep de aanwezige kopstukken, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en diens Russische collega Vladimir Poetin, op zich niet militair te mengen in het conflict omdat daarvoor geen militaire oplossing bestaat.
Meer uit Buitenland
BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.
7 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.
2 uur geledenBULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.
2 uur geledenGARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.
4 uur geledenKAAPSTAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Rusland spreekt tegen dat er plannen zijn om de komende top van zogenoemde BRICS-landen te verplaatsen van Zuid-Afrika naar China. De Zuid-Afrikanen worstelen met de mogelijke komst van president Vladimir Poetin, omdat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.
4 uur geledenOSLO (ANP) - De NAVO-landen willen niet alleen zorgen dat Oekraïne de oorlog met Rusland wint, maar ook voorkomen dat Rusland zich kan herpakken om het later nog eens te proberen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van overleg in het Noorse Oslo. Besluiten over de manier waarop zijn volgens hem nog niet genomen. Die komen pas aan bod bij de top in de Litouwse hoofdstad Vilnius, volgende maand.
4 uur geleden