Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Akkoord in Berlijn: wapenembargo en stap naar vrede in Libië

Akkoord in Berlijn: wapenembargo en stap naar vrede in Libië

BERLIJN (ANP) - De deelnemers aan de Libië-top in Berlijn zijn het zondag eens geworden over de naleving van een VN-wapenembargo voor het door een burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land. Ze spraken af geen van de strijdende partijen militaire steun meer te verlenen.

In de slotverklaring staat verder dat de internationale inspanningen, om te voorkomen dat het embargo wordt geschonden, worden versterkt. Dat zou een stap zijn op de lange weg naar een staakt-het-vuren en uiteindelijk vrede in Libië. Er zal een commissie worden gevormd om de strategie daarvoor te bepalen en deze top een vervolg te geven. De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei bereid te zijn een leidende rol te spelen bij het bereiken van een bestand en vredesakkoord.

Aan de bijeenkomst in de Duitse hoofdstad namen, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres, vertegenwoordigers van zestien betrokken landen en organisaties deel. Het lukte echter niet de Libische krijgsheer Khalifa Haftar terug te krijgen aan de onderhandelingstafel. Deze maakt in het noordoosten van het land de dienst uit en belegert met zijn troepen al maanden hoofdstad Tripoli in het noordwesten.

De afgelopen dagen sloot Haftar vijf havens die van groot belang zijn voor de olie-export, de belangrijkste bron van inkomsten voor Libië, en legde de productie op de grootste olievelden stil. Guterres sprak daarover zijn verontrusting uit. Hij riep de aanwezige kopstukken, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en diens Russische collega Vladimir Poetin, op zich niet militair te mengen in het conflict omdat daarvoor geen militaire oplossing bestaat.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

1 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

2 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

4 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

5 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

6 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

6 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

7 uur geleden