Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France wil hulp staat om met Chinese airlines te concurreren

Air France wil hulp staat om met Chinese airlines te concurreren

PARIJS (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Air France wil hulp van de Franse overheid krijgen om de strijd aan te kunnen met concurrenten uit China. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Chinese maatschappijen hebben een voordeel omdat ze over Rusland heen kunnen vliegen, terwijl Europese luchtvaartmaatschappijen vanwege sancties om het land heen moeten vliegen.

Air France wil nu dat de Franse overheid de toegang van de Chinese luchtvaartmaatschappijen tot het land beperkt. De zustermaatschappij van KLM denkt bijvoorbeeld aan extra belasting voor de Chinese concurrenten zodat de kosten voor alle luchtvaartmaatschappijen vergelijkbaar zijn.

Voor de Franse regering is er nu een dilemma want veel Chinese toeristen komen ieder jaar naar het land en nu in China de coronabeperkingen zijn opgeheven kan vrije toegang voor Chinese luchtvaartmaatschappijen het toerisme en dus de economie helpen. Maar dat kan dus ook ten koste gaan van Air France dat voor de coronapandemie wekelijks 32 vluchten naar China uitvoerde. Nu zijn dat er nog zes. Een uitbreiding naar veertien wacht nog op goedkeuring van Beijing.

Veel langer onderweg

Het feit dat Air France om Rusland heen moet vliegen betekent dat de maatschappij per enkele reis twee tot drie uur langer onderweg is. Dat heeft als gevolg dat er meer brandstof moet worden gekocht en meer bemanning mee moet. Daar staat wel tegenover dat Rusland veel geld vroeg voor het overvliegen en dat Air France daarop kosten bespaart.

Ook in de Verenigde Staten zijn luchtvaartmaatschappijen bezorgd om oneerlijke concurrentie vanuit China. Daar hebben ze president Joe Biden gevraagd extra landingsrechten voor Chinese luchtvaartmaatschappijen alleen goed te keuren als die beloven niet over Rusland heen te vliegen.

Meer uit Financieel

Veel akkerbouwers verliezen inkomsten door weersextremen

DEN HAAG (ANP) - Ruim zes op de tien akkerbouwers hebben door toenemende weersextremen minder inkomsten uit de oogst van aardappelen, suikerbieten, uien en graan, meldt Nieuwe Oogst. Het agrarische vakblad baseert zich op een peiling onder ruim vijfhonderd akkerbouwbedrijven in Nederland.

29 minuten geleden
Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

7 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

7 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

8 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

9 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

9 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

11 uur geleden