Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM overweegt meer kapitaal aan te trekken

Air France-KLM overweegt meer kapitaal aan te trekken

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartconcern Air France-KLM overweegt meer kapitaal aan te trekken in een poging de gehavende balans te repareren. De geplaagde maatschappij rekent erop dat de vraag naar vliegreizen in de zomer zal aantrekken, wat er ook voor moet zorgen dat de verliezen worden gestopt.

Financieel directeur Frédéric Gagey gaf in een toelichting op de kwartaalcijfers aan dat verschillende financiële instrumenten zoals de uitgifte van aandelen als optie worden bestudeerd. Aandeelhouders worden later deze maand gevraagd voorstellen goed te keuren om het vermogen van de luchtvaartmaatschappij te stutten.

Extra geld zou onder meer gebruikt kunnen worden om de langetermijnschuld van de maatschappij te verlagen. Die bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 14,2 miljard euro. Volgens topman Ben Smith remt die de balans van de onderneming. Smith had vorige maand al gemeld dat er mogelijk meer geld nodig was om Air France-KLM door de crisis te helpen, nadat de Franse staat andermaal te hulp schoot.

Cashcrisis

Volgens Gagey is er een zeer klein risico op een "cashcrisis", tenzij het zomerseizoen "catastrofaal" wordt. Vorige maand haalde Air France-KLM ruim 1 miljard euro op via een nieuwe aandelenemissie als onderdeel van een Frans reddingsplan van 4 miljard euro. Deze maatregel volgde op de 10,4 miljard euro aan staatsleningen en garanties die vorig jaar werden verstrekt.

Gagey wilde niet zeggen hoeveel de luchtvaartmaatschappij nog meer wil ophalen en zei alleen dat een deel daarvan afkomstig zou kunnen zijn van de Nederlandse regering, die nog steeds in gesprek is met de Europese Commissie over een reddingsoperatie voor KLM.

Lufthansa

De Duitse concurrent Lufthansa deed ook een beroep op staatssteun om de crisis door te komen. Aandeelhouders stemden deze week in met een kapitaalverhoging van maximaal 5,5 miljard euro. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft de capaciteitsplannen voor het jaar teruggeschroefd en verwacht 40 procent van het niveau van voor de crisis aan te bieden. In het eerste kwartaal werd nog geen vijfde van de vluchten uitgevoerd.

IAG, de eigenaar van onder andere British Airways, komt vrijdag met resultaten naar buiten.

Meer uit Financieel

NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar ruim 27 miljard euro, heeft Nationale-Nederlanden (NN) uitgerekend. Dat is 9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Volgens een nieuw rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten.

18 minuten geleden
Personeel autofabriek VDL Nedcar gaat voor de zesde keer staken

BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.

48 minuten geleden
Acceptgiro na 46 jaar dienst niet meer in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.

48 minuten geleden
CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.

4 uur geleden
Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten kan veroorzaken.

5 uur geleden
Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.

6 uur geleden
Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

8 uur geleden