Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun
PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.
Smith noemt de situatie "ongekend". "We zitten in een situatie waarin de staatssteun niet meer wordt gebruikt omdat deze volledig is terugbetaald", legt Smith uit. Daarnaast heeft Air France-KLM zich volgens de topman gehouden aan de voorwaarden waardoor de Europese Commissie de staatssteun kon goedkeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld over het niet uitkeren van dividend aan aandeelhouders gedurende een bepaalde periode.
Air France-KLM is volgens hem dan ook in gesprek met de Franse en Nederlandse overheid om te onderzoeken hoe de uitspraak van de Europese rechter impact kan hebben op het bedrijf.
Rechtszaken
De Ierse budgetmaatschappij Ryanair is de afgelopen jaren meer dan twintig rechtszaken gestart tegen diverse Europese luchtvaartmaatschappijen die tijdens de coronaperiode staatssteun kregen. Die gaf doorgaans nationale luchtvaartmaatschappijen een oneerlijk voordeel en schaadt daarmee de vrije concurrentie, vindt Ryanair.
Het Gerecht van het Europees Hof van Justitie oordeelde in december al dat de Europese Commissie een coronasteunpakket van Frankrijk aan Air France niet had mogen goedkeuren. De zustermaatschappij van KLM ontving in 2020 een staatsgarantie van 4 miljard euro plus een aandeelhouderslening van 3 miljard. Een jaar later stak de regering in Parijs nog eens 4 miljard in de vliegmaatschappij.
Fout
Begin deze maand haalde dezelfde rechter een streep door de 3,4 miljard euro die KLM van Nederland ontving in 2020. Volgens het Gerecht had de Europese Commissie destijds een fout gemaakt door onvoldoende te onderzoeken of uitsluitend KLM voordeel zou hebben van deze staatssteun, of toch ook Air France, waarmee KLM één bedrijf vormt. Volgens de Europese rechter hebben ook Air France-KLM en Air France echter ook van de Nederlandse staatssteun geprofiteerd.
Na die uitspraak eiste Ryanair nog dat de Europese Commissie maatregelen neemt. Het uitvoerende bestuur zou deze "illegale" hulppakketten moeten terugeisen van de maatschappijen, vond de airline.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP/AFP) - Europa's grootste automaker Stellantis neemt met onmiddellijke ingang afscheid van topman Carlos Tavares. Het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat, Peugeot, Citroën, Jeep en Alfa Romeo maakte dat zondagavond bekend. Een opvolger wordt in de eerste helft van 2025 benoemd, meldde Stellantis.
1 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk wil voorkomen dat OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, een winstgevende onderneming wordt. Hij heeft daarom een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië verzocht de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. Dat is volgens de miljardair nodig om zijn eigen kunstmatige intelligentie-startup en het publiek te beschermen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken de aankomende beursweek onder meer uit naar verschillende gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt die naar buiten komen. Deze cijfers spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Afgelopen week leidden nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie nog tot vrees bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk terughoudender zal zijn met toekomstige renteverlagingen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers kijken de aankomende beursweek onder meer uit naar verschillende gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt die naar buiten komen. Deze cijfers spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Afgelopen week leidden nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie nog tot vrees bij beleggers dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk terughoudender zal zijn met toekomstige renteverlagingen.
6 uur geledenLEIDEN (ANP) - Vakbond FNV heeft opnieuw stakingen bij bierbrouwer Heineken aangekondigd. Op maandag, dinsdag en woensdag leggen werknemers in de brouwerijen, op het hoofdkantoor en bij de commerciële tak het werk neer, meldt vakbondsbestuurder Nurettin Altundal. Het is de derde staking in drie weken tijd bij de brouwer.
7 uur geledenBUSAN (ANP/AFP) - Een week van onderhandelingen in het Zuid-Koreaanse Busan heeft niet geleid tot overeenstemming over een historisch verdrag om plasticvervuiling tegen te gaan. Tijdens de laatste internationale VN-onderhandelingsronde kwamen afgevaardigden van 175 landen afgelopen week bijeen om tot een wettelijk bindend internationaal verdrag te komen, maar de onderhandelingen worden op een later moment hervat.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de uitzendbranche biedt de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst kansen. Een op de tien zzp'ers die geraakt dreigt te worden door de veranderingen zal uitwijken naar een uitzend- of detacheringsbureau, denkt Jurriën Koops, directeur van de branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU.
9 uur geleden