Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

Smith noemt de situatie "ongekend". "We zitten in een situatie waarin de staatssteun niet meer wordt gebruikt omdat deze volledig is terugbetaald", legt Smith uit. Daarnaast heeft Air France-KLM zich volgens de topman gehouden aan de voorwaarden waardoor de Europese Commissie de staatssteun kon goedkeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld over het niet uitkeren van dividend aan aandeelhouders gedurende een bepaalde periode.

Air France-KLM is volgens hem dan ook in gesprek met de Franse en Nederlandse overheid om te onderzoeken hoe de uitspraak van de Europese rechter impact kan hebben op het bedrijf.

Rechtszaken

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair is de afgelopen jaren meer dan twintig rechtszaken gestart tegen diverse Europese luchtvaartmaatschappijen die tijdens de coronaperiode staatssteun kregen. Die gaf doorgaans nationale luchtvaartmaatschappijen een oneerlijk voordeel en schaadt daarmee de vrije concurrentie, vindt Ryanair.

Het Gerecht van het Europees Hof van Justitie oordeelde in december al dat de Europese Commissie een coronasteunpakket van Frankrijk aan Air France niet had mogen goedkeuren. De zustermaatschappij van KLM ontving in 2020 een staatsgarantie van 4 miljard euro plus een aandeelhouderslening van 3 miljard. Een jaar later stak de regering in Parijs nog eens 4 miljard in de vliegmaatschappij.

Fout

Begin deze maand haalde dezelfde rechter een streep door de 3,4 miljard euro die KLM van Nederland ontving in 2020. Volgens het Gerecht had de Europese Commissie destijds een fout gemaakt door onvoldoende te onderzoeken of uitsluitend KLM voordeel zou hebben van deze staatssteun, of toch ook Air France, waarmee KLM één bedrijf vormt. Volgens de Europese rechter hebben ook Air France-KLM en Air France echter ook van de Nederlandse staatssteun geprofiteerd.

Na die uitspraak eiste Ryanair nog dat de Europese Commissie maatregelen neemt. Het uitvoerende bestuur zou deze "illegale" hulppakketten moeten terugeisen van de maatschappijen, vond de airline.

Meer uit Financieel

Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) dinsdag nog niet heeft gereageerd op het ultimatum van FNV, staken werknemers van slagers in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, waarschuwt de vakbond.

1 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. Er zijn rijen, maar passagiers hoeven volgens haar niet lang te wachten.

2 uur geleden
Noodglijbaan valt van Boeing vlak na vertrek uit New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Opnieuw is een onderdeel van een Boeing-vliegtuig onderweg losgeraakt. Een glijbaan die dient als nooduitgang viel kort na vertrek uit New York van het toestel tijdens een vlucht van Delta Air Lines.

3 uur geleden
Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street. De beurswaarde steeg tot ruim 2 biljoen dollar. Ook softwareconcern Microsoft (plus 1,8 procent) stond bij de winnaars na bekendmaking van cijfers.

14 uur geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

15 uur geleden
Winst Porsche onder druk door kosten lancering nieuwe modellen

STUTTGART (ANP/DPA) - De winst van het Duitse automerk Porsche is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald, vooral door de kosten voor de lancering van verschillende nieuwe modellen dit jaar. Porsche brengt nieuwe versies van de Panamera, Taycan, Macan en 911 uit. Maar daar staan wel kosten voor bijvoorbeeld marketing en ontwikkeling tegenover. Verder had het bedrijf last van tegenwind bij de verkoop in onder meer China.

17 uur geleden
Koperprijs stijgt voor het eerst in twee jaar naar 10.000 dollar

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De koperprijs is vrijdag voor het eerst in twee jaar gestegen naar meer dan 10.000 dollar per ton. De prijs wordt vooral gestuwd door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is. Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen.

18 uur geleden