Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM daalt op beurs na miljardenverlies in coronajaar

Air France-KLM daalt op beurs na miljardenverlies in coronajaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Air France-KLM verloor donderdag op het Damrak. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het coronajaar 2020 een verlies van dik 7 miljard euro. Ook bouwer BAM ging onderuit, na een verlies door de coronacrisis. De resultaten van verzekeraar NN Group vielen eveneens niet in de smaak bij beleggers. Concurrent ASR, die ook met cijfers kwam, won wel terrein. De Amsterdamse aandelenbeurs bleef vrijwel vlak, na de stroom van bedrijfsresultaten.

Air France-KLM (min 0,8 procent) had in het rampjaar 2020 fors minder passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Het bedrijf, dat ruim 10 miljard euro aan overheidssteun kreeg, rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van het jaar. Tegen de zomer verwacht de onderneming de capaciteit weer op te kunnen voeren.

BAM zakte 5,5 procent. De bouwer sloot het coronajaar 2020 af met een verlies van 122 miljoen euro. De tweede jaarhelft liet wel enige verbetering zien. Het verlies kwam vooral door de probleemdivisie BAM International. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat kampt met forse tegenvallers op een aantal projecten.

NN Group

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie in de min op 680,93 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1004,72 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent. Frankfurt won een beetje.

Grootste daler in de AEX was NN Group met een min van 3,6 procent. De verzekeraar moest vanwege de coronacrisis uitstel verlenen aan klanten bij het betalen van verzekeringspremies en hypotheken. Het bedrijf voelt zich echter sterk genoeg om aan een nieuw aandeleninkoopprogramma te beginnen van 250 miljoen euro. Concurrent ASR gaat voor 75 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen en won 0,1 procent.

Thyssenkrupp

In Frankfurt verloor Thyssenkrupp 1,5 procent. Het Duitse industrieconcern heeft de gesprekken over een overname van zijn staaldivisie door het Britse Liberty Steel gestaakt. Barclays daalde 1 procent in Londen. De Britse bank zag de winst afgelopen jaar sterk dalen, maar gaat wel weer dividend uitkeren. In Parijs zakte Airbus 3 procent. De Europese vliegtuigbouwer had vorig jaar zwaar te lijden onder de malaise in de luchtvaartsector en leed opnieuw verlies.

De euro was 1,2050 dollar waard, tegenover 1,2035 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 61,71 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 65 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

2 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

4 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiƫle markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

4 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediƫnt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

5 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

6 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

7 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

9 uur geleden