Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Air France-KLM aast niet op belang Malaysia Airlines

Air France-KLM aast niet op belang Malaysia Airlines

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM speelt geen rol in het verkoopproces rond het financieel geplaagde Malaysia Airlines. Dit meldde de onderneming in een verklaring nadat berichten de kop op staken dat het Frans-Nederlandse concern zou azen op een belang van 49 procent.

Volgens Air France-KLM is er eerder wel contact geweest met aandeelhouders van Malaysia Airlines, maar is er verder geen plan voor een belang. Kenners bestempelden zo'n stap eerder als zorgwekkend. Air France-KLM zegt wereldwijd investeringsmogelijkheden te bestuderen. Die moeten echter passen in de strategische doelstelling van het bedrijf om een "actieve maar pragmatische" speler te zijn in de consolidatie van de industrie.

De Maleisische regering is op zoek naar een strategische partner voor de maatschappij die nog kampt met de nasleep van twee vliegrampen. Zo verdween vlucht MH370, die op weg was van Kuala Lumpur naar Peking, in maart 2014 op mysterieuze wijze van de radar. Een paar maanden later werd vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat toestel was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Japan Airlines

Naast Air France-KLM zou volgens de eerdere berichten ook Japan Airlines azen op een belang. De Japanners zouden mikken op een kwart van de stukken van de luchtvaartmaatschappij. Ook de lokale maatschappij AirAsia en Malindo Air, de Maleisische tak van het Indonesische Lion Air, hebben voorstellen ingediend, aldus de ingewijden.

De biedingen van de buitenlandse maatschappijen genieten naar verluidt de voorkeur, omdat die partijen gebruik willen maken van de strategische locatie van Maleisië voor hun activiteiten. De Maleisische premier Mahathir Mohamad zei eerder deze week dat er vijf voorstellen waren ontvangen als onderdeel van een evaluatie die vorig jaar begon. Hij weigerde daarbij namen te noemen.

Malaysia Airlines sloot vorig jaar een pact met Japan Airlines voor vluchten tussen Maleisië en Japan. Volgens de Japanse luchtvaartmaatschappij kan deze alliantie in de toekomst worden uitgebreid tot Amerikaanse vluchten. Malaysia Airlines en Japan Airlines zijn beide lid van de luchtvaartalliantie Oneworld, terwijl Air France-KLM deel uitmaakt van de rivaliserende SkyTeam-alliantie.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

2 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

4 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

5 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

5 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

5 uur geleden