Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds: kind grootste slachtoffer minder hiv-testen om corona

Aidsfonds: kind grootste slachtoffer minder hiv-testen om corona

AMSTERDAM (ANP) - Kinderen wereldwijd zijn tot nu toe het grootste slachtoffer van het minder testen op het hiv-virus door de coronacrisis. Zij hebben vorig jaar veel minder vaak de nodige levensreddende medicijnen gekregen. De jarenlange daling van het aantal kinderen dat overlijdt aan de gevolgen van aids, de ziekte die door hiv wordt veroorzaakt, is daardoor gestopt. Dat meldt het Aidsfonds op basis van nieuwe cijfers van UNAIDS, een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich richt op het aanpakken van hiv en aids.

Kinderen krijgen het hiv-virus bij de geboorte of later via moedermelk. Uit angst voor een coronabesmetting durven moeders in met name Afrikaanse en Aziatische landen volgens het Aidsfonds niet in het ziekenhuis te bevallen. Daardoor worden hun kinderen niet op hiv getest. Het aantal consulten voor kinderen onder de vijf jaar nam in die landen fors af. Zonder levensreddende medicatie overlijdt de helft van deze kinderen met hiv voor het tweede levensjaar, aldus het Aidsfonds. Een woordvoerster noemt dit "erg verontrustend".

Verder meldt het Aidsfonds dat het aantal afgenomen hiv-testen wereldwijd dit jaar verder is afgenomen, met 22 procent vergeleken met dezelfde periode in 2020. In het eerste jaar dat het coronavirus zich op grote schaal over de wereld verspreidde, had bijna driekwart van alle lopende hiv-testprogramma’s last van gevolgen van het coronavirus, meldde het Aidsfonds een jaar geleden. Nu nog steeds kan de helft van die programma’s volgens de stichting niet volledig worden uitgevoerd.

Meer uit Binnenland

Nog even zware windstoten in Zeeland en Zuid-Holland

DE BILT (ANP) - In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

1 uur geleden
Opnieuw tientallen vluchten geannuleerd om onstuimig weer

SCHIPHOL (ANP) - Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven zeker tot het middaguur last van vertragingen en uitval. Om hoeveel vluchten het precies gaat weet de woordvoerster niet.

2 uur geleden
Rode Kruis: 450.000 mensen in Nederland in 'verborgen voedselnood'

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting zitten meer dan 450.000 mensen in Nederland in "verborgen voedselnood", meldt het Rode Kruis op basis van een onderzoek van Ipsos I&O. Deze groep eet niet voldoende of niet voldoende gevarieerd voedsel en krijgt geen voedselhulp, terwijl ze deze wel zouden willen. Volgens de hulporganisatie is de meest genoemde reden voor het ervaren van voedselnood dat mensen niet genoeg geld hebben.

3 uur geleden
Uitspraak in zaak op tweede kerstdag doodgereden gezin Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag, die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte. Het Openbaar Ministerie acht het bewijs voor driemaal doodslag bewezen en eiste twaalf jaar cel. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt", aldus de officier van justitie.

4 uur geleden
Hof begint aan hoger beroep Almelose kruisboogschutter 

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem begint dinsdag aan het hoger beroep in de zaak tegen de Almelose kruisboogschutter Kenzo K. (31). Hij staat terecht voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. De rechtbank in Almelo legde hem alleen tbs met dwangverpleging op. Het Openbaar Ministerie had naast de tbs 22 jaar cel geëist en ging tegen de uitspraak in beroep.

4 uur geleden
Hoge Raad doet uitspraak in zaak uitvoerders moord Derk Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die verdacht worden van het doodschieten van advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd in september 2019 voor zijn huis in Amsterdam vermoord. De twee uitvoerders zijn door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel.

4 uur geleden
Door storing bijna geen vliegverkeer van en naar Nederland

DEN HAAG (ANP) - Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

7 uur geleden