Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds: in steeds meer landen groeit de hiv-epidemie weer

Aidsfonds: in steeds meer landen groeit de hiv-epidemie weer

DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer plekken in de wereld groeit de hiv-epidemie weer, meldt het Aidsfonds maandag in aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december. In 45 landen liepen in 2021 meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Terwijl met de toenemende beschikbaarheid van medicijnen en steeds grotere kennis over hiv de epidemie eigenlijk juist zou moeten afnemen.

In Oost-Europa en Centraal-Azië, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika groeit de hiv-epidemie al tien jaar lang weer structureel. Maar ook in Azië en in Latijns-Amerika, waar hiv enige tijd redelijk onder controle leek, neemt het aantal hiv-infecties inmiddels weer toe.

In 2021 kwamen er wereldwijd 1,5 miljoen mensen met een hiv-infectie bij. Er overleden in dat jaar ruim 650.000 mensen aan de gevolgen van aids.

Toenemende ongelijkheid

Volgens het Aidsfonds stagneert de bestrijding van hiv in veel wereldregio's onder meer door toenemende ongelijkheid. Nog steeds hebben 10 miljoen mensen met hiv geen toegang tot levensreddende medicijnen.

"Ongelijkheid en discriminatie houdt de hiv-epidemie in stand", zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds. "Te veel mensen worden uitgesloten van levensreddende zorg puur om wie ze zijn, waar ze wonen en wie ze liefhebben. In steeds meer landen is er de politieke onwil om te investeren in toegankelijke gezondheidszorg, een fundamenteel recht dat niet wordt erkend. Dat is meedogenloos én desastreus voor de wereldwijde aidsbestrijding. Na veertig jaren van inspanningen en wetenschappelijke vooruitgang zetten we in te veel landen nu weer grote stappen achteruit."

Discriminatie

Homomannen, transgender personen, sekswerkers en druggebruikers en hun seksuele partners bijvoorbeeld worden in steeds meer landen gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Hierdoor hebben ze niet of nauwelijks toegang tot preventiemiddelen en medicijnen. De wereldwijde toename van hiv-infecties is vooral zichtbaar onder jongeren, in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar.

De landen in de wereld die de meeste mensen met hiv tellen hebben hun budgetten voor aidsbestrijding bovendien al voor het tweede jaar op rij bevroren. Zij hebben het geld dat zij daarmee besparen nodig voor de bestrijding van het coronavirus en de economische crisis die op de coronapandemie volgde.

Westerse donorlanden

Ook veel westerse donorlanden, met uitzondering van de Verenigde Staten, stellen volgens het Aidsfonds te weinig geld beschikbaar. De afgelopen tien jaar verminderde hun bijdrage aan aidsbestrijding in armere landen met 57 procent. Het Global Fund, het wereldwijde fonds ter bestrijding van hiv, tbc en malaria, riep donorlanden dit jaar op om hun bijdrage voor de komende drie jaar aanzienlijk te verhogen: met 30 procent. Sommige landen gaven gehoor aan die oproep. De Nederlandse regering deed dit volgens het Aidsfonds niet en verhoogt haar bijdrage met 15 procent.

Meer uit Buitenland

Duitse 'sprookjeskastelen' toegevoegd aan VN-werelderfgoedlijst

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - De VN-organisatie UNESCO heeft de zogenoemde sprookjeskastelen van de Beierse koning Ludwig II op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het gaat om de kastelen Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof, en het koninklijk huis op de Schachenberg in Beieren.

1 uur geleden
Iran: we gaan op een andere manier samenwerken met IAEA

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iran gaat op een andere manier samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), aldus minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. "Onze samenwerking met het agentschap is niet gestopt, maar zal een nieuwe vorm aannemen", verklaarde de bewindsman tegenover diplomaten. Hij zei dat verzoeken om nucleaire installaties te inspecteren "per geval zullen worden beoordeeld".

2 uur geleden
Waarschuwing voor zware neerslag in Catalonië

BARCELONA (ANP) - In de Spaanse kustregio Catalonië wordt gewaarschuwd voor hevige regenval en overstromingsgevaar. De autoriteiten roepen inwoners op niet te reizen en uit de buurt te blijven van rivieren en andere mogelijk risicovolle plekken, bericht het regionale medium Catalan News.

2 uur geleden
Bronnen: overleg over bestand Gaza verloopt stroef

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Het overleg over een bestand in de Gazastrook stuit op obstakels, zeggen Israëlische en Palestijnse bronnen tegen persbureau Reuters. Er zou onder meer onenigheid zijn over de vraag hoever de Israëlische krijgsmacht zich moet terugtrekken. Ook wordt naar verluidt gediscussieerd over kwesties rond humanitaire hulpverlening en garanties over het beëindigen van de oorlog.

5 uur geleden
Russische buitenlandminister ontmoet ambtgenoot in Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is zijn bezoek aan Noord-Korea begonnen met een ontmoeting met zijn ambtgenoot Choe Son-hui, berichten Russische staatsmedia. Hij noemde de relatie tussen beide landen een "onoverwinnelijke broederschap".

5 uur geleden
Erdogan over ontwapening PKK: nieuw hoofdstuk voor Turkije

ANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat een nieuw hoofdstuk is aangebroken voor zijn land omdat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is begonnen met een ontwapeningsproces. De eerste wapens werden vrijdag symbolisch vernietigd, een belangrijke stap richting beëindiging van het conflict met de Turkse staat.

6 uur geleden
Zelensky meldt doden door grote Russische aanval op Oekraïne

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw het doelwit geworden van een grote Russische aanval, meldt president Volodymyr Zelensky. Er zijn volgens hem zeker twee doden en ongeveer twintig gewonden gevallen. Hij roept op tot sancties tegen Rusland en meer hulp voor de verdediging van zijn land.

7 uur geleden