Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aidsfonds: hiv discrimineert niet en treft alle mensen

Aidsfonds: hiv discrimineert niet en treft alle mensen

AMSTERDAM (ANP) - "De H in hiv staat voor human, omdat het ons allemaal raakt. Hiv discrimineert niet", luidt de reactie van het Aidsfonds op uitspraken van Forum voor Democratieleider Thierry Baudet. Die zei op een partijbijeenkomst dat aids, de ziekte veroorzaakt door het hiv-virus, onder "blanke, heteromannen eigenlijk niet voorkomt". Dit tot woede van Humberto Tan, die in zijn televisieprogramma op RTL4 de uitspraken "bagatelliserend" noemde "met een racistisch, homofoob sausje".

Volgens het Aidsfonds heeft huidskleur niets te maken met het hebben van aids. "Het gaat om de toegang tot levensreddende medicijnen, die in Afrika minder goed geregeld is dan bij ons in Nederland", aldus een woordvoerster. Wereldwijd zouden volgens het Aidsfonds 37 miljoen mensen het virus hebben, "op ieder continent en van alle genders en leeftijden". Bijna 700.000 mensen overlijden jaarlijks aan aids. In Nederland komt aids volgens de stichting "bijna niet meer voor". Volgens het Aidsfonds zou uit cijfers van Stichting Hiv Monitoring blijken dat er in Nederland vorig jaar dertien mensen aan de gevolgen overleden. De huidskleur en geaardheid van die mensen is niet bij het Aidsfonds bekend.

"Steeds minder mensen krijgen hiv dankzij de hiv-behandeling, de hiv-preventiepil en condooms", aldus het Aidsfonds in een verklaring. In ons land leven volgens de stichting nog ongeveer 22.000 mensen met hiv, "die met medicijnen gezond blijven en hiv niet meer overdragen".

Bliksem

Op een FVD-partijbijeenkomst in Heerhugowaard zei Baudet dat er in Nederland een "irrationele" angst is voor aids. "De kans dat een blanke hetero aids krijgt, is kleiner dan de kans dat ‘ie door de bliksem wordt getroffen. Eigenlijk bestaat aids niet voor blanke hetero’s." Baudet zegt via Instagram die uitspraken te hebben gedaan om te wijzen op een angstcultuur, die volgens hem nu ook bij de aanpak van het coronavirus terugkomt.

Tan reageerde emotioneel op de volgens hem homofobe en racistische uitspraken van Baudet. De presentator noemde voorbeelden van zijn eigen broer en broers van Mark Rutte en Eberhard van der Laan, die aan de gevolgen van aids zijn overleden.

Meer uit Binnenland

Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

1 uur geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

2 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

4 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

6 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

7 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

10 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

10 uur geleden