Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

"Als ik een AI een examen zou laten afleggen, elk examen dat je maar kunt bedenken", redeneerde hij nadat hem werd gevraagd wanneer mensen computers kunnen maken die kunnen denken als mensen. "Ik denk dat we het over vijf jaar voor elk daarvan goed zullen doen", luidde zijn antwoord.

Nu is AI al in staat om te slagen voor examens op het gebied van bijvoorbeeld rechten, waarbij de computer kan terugvallen op allerlei wetteksten en juridische uitspraken. Maar ingewikkelde medische examens zijn voor AI nu nog een stap te ver. Huang denkt dat die examens over vijf jaar ook haalbaar zouden moeten zijn.

Flink in de lift

Maar volgens andere definities lijkt het evenaren van de mens voor computers nog veel verder weg, aldus Huang. Dat komt volgens hem omdat wetenschappers het nog steeds niet eens zijn over hoe ze moeten beschrijven hoe het menselijke brein precies werkt. Daarom is het voor technici zo moeilijk om een als de mens denkende computer te maken.

Nvidia is momenteel 's werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI. Die markt zit de laatste tijd flink in de lift en de omzet van Nvidia groeit daarom erg hard. Beleggers zijn ook erg enthousiast over de overneming, die op de beurs in New York inmiddels meer dan 2000 miljard dollar waard is.

'Meer fabrieken'

Huang kreeg op de bijeenkomst ook een vraag over hoeveel extra chipfabrieken nodig zijn om de uitbreiding van de AI-industrie te ondersteunen. Volgens berichten in de media denkt Sam Altman, topman van ChatGPT-maker OpenAI, dat er nog veel meer fabrieken nodig zijn.

Huang antwoordde dat er inderdaad meer nodig zal zijn. Maar hij voegde eraan toe dat elke chip in de loop van de tijd ook beter zal worden, waardoor het aantal benodigde chips wordt beperkt.

"We hebben meer fabrieken nodig. Bedenk echter dat we in de loop van de tijd ook de algoritmen en de verwerking van AI enorm zullen verbeteren", stelde de Nvidia-topman. "Het is niet zo dat de efficiëntie van computergebruik is wat het nu is." Volgens Huang werken computers momenteel wel een miljoen keer zo efficiënt als tien jaar terug.

Meer uit Financieel

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral. Volgens de toezichthouder kan Microsoft geen "wezenlijke invloed" uitoefenen op Mistrals commerciële beleid. Het onderzoek is daarmee gesloten.

1 uur geleden
Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.

1 uur geleden
De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

AMSTERDAM/DELFT (ANP) - Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor vooral koopwoningen, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop op basis van de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

2 uur geleden
Utrechts bedrijf levert oorbeschermers tegen racelawaai Indy 500

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtse gehoorbeschermingsbedrijf Alpine Hearing Protection heeft een exclusief contract in de wacht gesleept voor de Indy 500, de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. Het bedrijf verwacht tijdens de racedagen, die tot en met 26 mei duren, tienduizenden oordoppen en oorkappen aan bezoekers te verkopen.

2 uur geleden
Roséproductie Duitsland op recordniveau, ten koste van rode wijn

MAINZ (ANP/DPA) - Niet eerder werd er in Duitsland zoveel rosé geproduceerd. Vorig jaar maakten Duitse wijnboeren samen 1,1 miljoen hectoliter roséwijn. De groeiende productie van rosé gaat ten koste van rode wijn, meldt het Duitse Wijninstituut (DWI) vrijdag. Toch blijft witte wijn het populairst bij Duitse wijnboeren.

2 uur geleden
Stakingen voor hoger loon in Duitse bouwsector gaan door

FRANKFURT (ANP/DPA) - Werknemers in de Duitse bouwsector zetten hun stakingen door, meldt de grote vakbond IG BAU vrijdag. Afgelopen week werd het werk al neergelegd door ongeveer 12.500 bouwvakkers. De vakbond breidt de stakingen nu uit naar transportinfrastructuur, waardoor ook bouwwerkzaamheden aan wegen, spoorwegen en bruggen in heel Duitsland stil komen te liggen.

3 uur geleden
RTL Group en DPG Media willen overname doorzetten

DEN HAAG (ANP) - RTL Group en DPG Media willen de overname voortzetten. Dat laten de bedrijven in een verklaring weten aan het ANP, in reactie op het nieuws dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer onderzoek nodig heeft naar de gevolgen van de voorgenomen overname van RTL Nederland door DPG Media.

3 uur geleden