Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold straalt in lagere AEX, beleggers wachten op inflatie VS

Ahold straalt in lagere AEX, beleggers wachten op inflatie VS

AMSTERDAM (ANP) - Ahold Delhaize was woensdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Het supermarktconcern blijft goede zaken doen door de coronacrisis en schroefde zijn winstverwachting op. ABN AMRO werd afgestraft na tegenvallende resultaten van de bank, die afgelopen kwartaal kampte met witwasperikelen. De Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers wachten gespannen op de Amerikaanse inflatiecijfers, die later op de dag naar buiten komen. De vrees voor een sterke stijging van het prijspeil leidde dinsdag tot flinke verliezen op de beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 695,45 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1031,37 punten door de koersval van ABN AMRO. Frankfurt won 0,2 procent en Parijs bleek vlak. Londen steeg 0,6 procent dankzij een meevallende krimp van de Britse economie in het eerste kwartaal.

Ahold Delhaize (plus 3,7 procent) was koploper in de AEX. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Met name online deed het concern goede zaken door de pandemie en de lockdownmaatregelen. Aegon klom 2,7 procent. De verzekeraar voerde de winst in het eerste kwartaal flink op. Prosus won 2,4 procent. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de techinvesteerder bijna de helft van de uitstaande aandelen van zijn Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers overneemt. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway (min 3,9 procent) sloot de rij na de aankondiging van concurrent Delivery Hero om terug te keren op de Duitse markt.

In de MidKap raakte ABN AMRO dik 9 procent kwijt. De bank leed afgelopen kwartaal een verlies als gevolg van de megaschikking vanwege tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Ook had de bank last van de lage rentes. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, die later op de dag een kwartaalupdate geeft, was de sterkste stijger met een winst van 5 procent. Volgens analisten van ING maakt het bedrijf een goede kans op een groot baggerproject in het Suezkanaal. Laadpalenfabrikant Alfen wist de kwartaalwinst flink op te voeren en werd ruim 3 procent hoger gezet. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore zag de kwartaalomzet dalen en verloor 1,9 procent.

In Frankfurt dikte Commerzbank 7 procent aan. De Duitse bank boekte tegen de verwachting in toch winst in het eerste kwartaal en schroefde zijn vooruitzichten op. Ubisoft kelderde 9 procent in Parijs na een winstalarm van de Franse ontwikkelaar van computergames.

De euro was 1,2130 dollar waard, tegenover 1,2170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 65,66 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 68,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

2 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

3 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

3 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

4 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

4 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

5 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

5 uur geleden