Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold straalt in lagere AEX, beleggers wachten op inflatie VS

Ahold straalt in lagere AEX, beleggers wachten op inflatie VS

AMSTERDAM (ANP) - Ahold Delhaize was woensdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs. Het supermarktconcern blijft goede zaken doen door de coronacrisis en schroefde zijn winstverwachting op. ABN AMRO werd afgestraft na tegenvallende resultaten van de bank, die afgelopen kwartaal kampte met witwasperikelen. De Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers wachten gespannen op de Amerikaanse inflatiecijfers, die later op de dag naar buiten komen. De vrees voor een sterke stijging van het prijspeil leidde dinsdag tot flinke verliezen op de beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 695,45 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1031,37 punten door de koersval van ABN AMRO. Frankfurt won 0,2 procent en Parijs bleek vlak. Londen steeg 0,6 procent dankzij een meevallende krimp van de Britse economie in het eerste kwartaal.

Ahold Delhaize (plus 3,7 procent) was koploper in de AEX. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Met name online deed het concern goede zaken door de pandemie en de lockdownmaatregelen. Aegon klom 2,7 procent. De verzekeraar voerde de winst in het eerste kwartaal flink op. Prosus won 2,4 procent. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de techinvesteerder bijna de helft van de uitstaande aandelen van zijn Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers overneemt. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway (min 3,9 procent) sloot de rij na de aankondiging van concurrent Delivery Hero om terug te keren op de Duitse markt.

In de MidKap raakte ABN AMRO dik 9 procent kwijt. De bank leed afgelopen kwartaal een verlies als gevolg van de megaschikking vanwege tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Ook had de bank last van de lage rentes. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, die later op de dag een kwartaalupdate geeft, was de sterkste stijger met een winst van 5 procent. Volgens analisten van ING maakt het bedrijf een goede kans op een groot baggerproject in het Suezkanaal. Laadpalenfabrikant Alfen wist de kwartaalwinst flink op te voeren en werd ruim 3 procent hoger gezet. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore zag de kwartaalomzet dalen en verloor 1,9 procent.

In Frankfurt dikte Commerzbank 7 procent aan. De Duitse bank boekte tegen de verwachting in toch winst in het eerste kwartaal en schroefde zijn vooruitzichten op. Ubisoft kelderde 9 procent in Parijs na een winstalarm van de Franse ontwikkelaar van computergames.

De euro was 1,2130 dollar waard, tegenover 1,2170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 65,66 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer, op 68,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

1 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

6 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

9 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden