Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold Delhaize zakt, AkzoNobel stijgt in licht lagere AEX

Ahold Delhaize zakt, AkzoNobel stijgt in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Ahold Delhaize stond woensdag onder druk op het Damrak. Het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern profiteerde afgelopen jaar flink van de coronacrisis, maar de verwachtingen voor het lopende jaar vielen tegen. Verfconcern AkzoNobel, dat in het coronajaar 2020 scherp op de kosten heeft gelet en zijn prestaties wist te verbeteren, werd beloond met een stevige koerswinst. De Europese beurzen deden een stap terug, na de recente sterke koersstijgingen.

Ahold Delhaize (min 4,3 procent) was hekkensluiter bij de Amsterdamse hoofdbedrijven. Het moederbedrijf van Albert Heijn boekte in het laatste kwartaal van 2020 meer omzet dan verwacht. Door lockdowns gingen mensen minder vaak naar de horeca en kochten ze meer in de supermarkt. Ook zorgde de coronacrisis voor een versnelde groei bij webwinkel bol.com. Volgens analisten en beleggers zijn de conservatieve vooruitzichten van het concern voor het nieuwe jaar echter wat aan de zwakke kant.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 685,46 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1011,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Vopak

AkzoNobel ging aan kop in de AEX met een plus van 2,2 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal dalen, maar boekte meer winst dankzij kostenbesparingen. Het concern gaat dit jaar voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Akzo heeft aanzienlijk wat geld in kas. Eerder dit jaar wilde de onderneming nog zijn Finse branchegenoot Tikkurila overnemen, maar die koos voor een bod van het Amerikaanse PPG.

In de MidKap verloor Vopak meer dan 2 procent na tegenvallende resultaten van het tankopslagbedrijf. Laadpalenfabrikant Alfen, die ook met cijfers kwam, werd 6 procent lager gezet.

Nestlé

Het Franse luxeconcern Kering kelderde ruim 8 procent in Parijs door tegenvallende verkopen van zijn modemerk Gucci. In Londen steeg Rio Tinto dik 1 procent. De Brits-Australische mijnbouwgroep boekte afgelopen jaar meer winst dan verwacht en verhoogde zijn dividend.

Nestlé daalde 0,8 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern verkoopt een aantal Noord-Amerikaanse watermerken aan twee private investeringsbedrijven voor 4,3 miljard dollar. De duurdere watermerken Perrier, S.Pellegrino en Acqua Panna maken geen deel uit van de deal.

De euro was 1,2074 dollar waard, tegenover 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 60,42 dollar. Brentolie werd 0,9 procent duurder op 63,89 dollar.

Meer uit Financieel

Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

1 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

3 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

4 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

6 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

7 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

8 uur geleden