Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ahold Delhaize onderaan in lagere AEX, AkzoNobel in kopgroep

Ahold Delhaize onderaan in lagere AEX, AkzoNobel in kopgroep

AMSTERDAM (ANP) - Ahold Delhaize was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan verlaagden hun aanbeveling voor het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern van kopen naar verkopen. Het aandeel zakte daarop met 4,6 procent. Verfconcern AkzoNobel profiteerde daarentegen van een koopadvies door Deutsche Bank en steeg 1,9 procent.

Naast Ahold Delhaize werden de kenners van JPMorgan ook negatiever over de Britse supermarktketen Tesco, die ruim 2 procent verloor in Londen. De Amerikaanse bank werd wel positiever over het Belgische supermarktconcern Colruyt. Dat aandeel won dik 3 procent in Brussel.

Dienstensector

Beleggers kijken verder uit naar nieuwe gegevens over de mate van activiteit in de dienstensector van de eurozone in augustus. Eerder op de dag meldde marktonderzoeker Caixin al dat de groei van de Chinese dienstensector in augustus is afgenomen tot het laagste niveau sinds december vorig jaar. De zorgen over de Chinese economie laaiden daardoor weer op.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 743,93 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 873,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1 procent.

Nieuwe carrièremogelijkheid

Chipbedrijf ASMI was de sterkste stijger in de AEX, met een plus van ruim 2 procent. Adyen won 0,8 procent. Het betaalbedrijf kondigde aan op 8 november een beleggersdag te houden om "de dialoog met de aandeelhouders voort te zetten". Adyen raakte in augustus ongeveer de helft aan beurswaarde kwijt na de publicatie van tegenvallende cijfers.

ABN AMRO (min 1,3 procent) maakte bekend Ferdinand Vaandrager te willen benoemen tot financieel directeur. Vaandrager werd op 1 mei al benoemd tot de tijdelijke vervanger van de voormalige financiële topman Lars Kramer, die aftrad in verband met een nieuwe carrièremogelijkheid buiten de bank. Dataleverancier RELX won 0,2 procent dankzij een koopadvies van investeringsbank Investec.

Computerhack

Bij de kleinere bedrijven daalde Kendrion 0,1 procent. De toeleverancier voor de industrie en autofabrikanten liet weten weer volledig operationeel te zijn. Het bedrijf werd op 29 augustus getroffen door een computerhack. Volgens Kendrion heeft de aanval geen significante impact gehad op de leveringen en op de financiële resultaten.

De euro was 1,0766 dollar waard, tegen 1,0792 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 85,76 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 88,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Administratieve druk ondermijnt kwaliteit rapportages UWV-artsen

AMSTERDAM (ANP) - De rapportages van de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen bij uitkeringsinstantie UWV laten te wensen over door onder meer de administratieve druk die er op artsen ligt. Tijdens controles is de conclusie daarom vaak dat de arts in het dossier niet goed genoeg heeft onderbouwd hoe hij tot die beoordeling is gekomen. Maar dat zegt niets over de kwaliteit of de juistheid van de beoordeling, zegt een woordvoerder van het UWV na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

14 minuten geleden
ASMI daalt in licht lagere AEX na forse opmars

AMSTERDAM (ANP) - ASMI behoorde vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf won een dag eerder nog ruim 5 procent dankzij positieve rapporten van analisten, die grote kansen zien voor de apparatuur van ASMI door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). De koerswinst van ASMI hielp de Amsterdamse hoofdindex donderdag aan een nieuw slotrecord. Een verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq zorgde nu echter voor koersdruk in de tech- en chipsector. Het aandeel ASMI daalde 2 procent.

44 minuten geleden
AEX-index koerst af op vlak begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een vrijwel vlak begin van de laatste handelsdag van de week. De tech- en chipbedrijven zullen waarschijnlijk onder druk staan na de verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De Amsterdamse hoofdindex steeg een dag eerder nog 1 procent tot een nieuw slotrecord van 933,84 punten. Dat kwam vooral door een sterke koerswinst van dik 5 procent van chipbedrijf ASMI, dat profiteerde van positieve analistenrapporten. De AEX bereikte op 12 juni de hoogste tussentijdse koers ooit op 934,59 punten.

1 uur geleden
Topman Booking.com kritisch over vestigingsklimaat in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf fikse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. "Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met de krant.

1 uur geleden
Nederlandse import technologie energietransitie gestegen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor ruim 16 miljard euro aan technologie geïmporteerd die kan worden ingezet voor de energietransitie, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van die importwaarde schrijft het statistiekbureau toe aan de invoer van elektrische en hybride auto's. Daarvan steeg de waarde het sterkst, met 44 procent.

3 uur geleden
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken

UTRECHT (ANP) - Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 1100 leden die werk hebben dat thuis kan worden gedaan. 60 procent van de ondervraagden is niet vrij om te werken waar ze willen.

3 uur geleden
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

3 uur geleden