
AH-moeder botst met activistische aandeelhouders op vergadering
ZAANDAM (ANP) - Topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, en andere hoge leidinggevenden hebben woensdag tijdens de jaarvergadering in Zaandam opnieuw kritische vragen gekregen van activistische aandeelhouders. "Waarom negeren jullie dierenmishandeling? Wij zijn allemaal aandeelhouders en dit is een serieuze kwestie", vroeg een activist bijvoorbeeld. Ook werden vragen gesteld over het verminderen van de CO2-uitstoot.
Ook activistische aandeelhouders van Milieudefensie zijn woensdag aanwezig bij de jaarvergadering. Eerder op de dag kwam een onderzoek naar buiten dat Milieudefensie had laten uitvoeren door onderzoeksbureau Profundo. Daaruit kwam naar voren dat Albert Heijn hogere winstmarges behaalt op biologische dan op niet-biologische producten.
AH maakt gezond en duurzaam voedsel op deze manier onbetaalbaar voor de gewone Nederlander, stelde voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong over de bevindingen. "Ik snap niet dat Ahold 40 procent te veel vraagt voor biologisch voedsel. Gaat Ahold Delhaize 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019 in de gehele keten, door een kwart van de winsten in klimaat te investeren? En gaat u vanaf vandaag gezond en duurzaam voedsel betaalbaar maken voor iedereen en stoppen met de 40 procent extra winstmarge op biologische producten? Ik verwacht op alle vragen een ja."
Muller: dezelfde brutomarges
Daarmee is de aanpak van Milieudefensie iets anders dan vorig jaar, toen activistische aandeelhouders meermaals dezelfde vraag over het CO2-reductiedoel van 2030 stelden.
Het concern herkent volgens topman Muller niet dat biologisch voedsel duurder zou zijn dan reguliere producten. Hij beweerde dat ze dezelfde brutomarges hebben. Wel zijn sommige producten zoals biologische kipfilet iets duurder omdat de prijs van biologisch veevoer is gestegen, gaf hij toe.
Duurzaam
Over de CO2-uitstoot meldde hij dat het concern de zorgen van Milieudefensie deelt en dat het "hard knokt" om te voorkomen dat de aarde opwarmt. "We oefenen druk uit op leveranciers om aan de doelen te gaan voldoen", stelde hij.
Meer uit Financieel
BOSTON (ANP) - De Chinese webshop Temu is gestopt met het verzenden van producten uit China naar de Verenigde Staten, meldt nieuwszender CNBC. Producten die de fastfashionwebwinkel voorheen rechtstreeks naar de VS verstuurde, worden voor Amerikaanse consumenten nu bestempeld als 'niet op voorraad'.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De S&P 500-index op Wall Street heeft vrijdag zijn langste winstreeks sinds november 2004 behaald. Dat China de mogelijkheid van handelsgesprekken met de Verenigde Staten onderzoekt, zorgde voor opluchting onder beleggers. Apple, dat een dag eerder met kwartaalresultaten kwam, behoorde tot de dalers.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Uber wil volgend jaar zelfrijdende taxi's gaan aanbieden op zijn platform in Europa. De Amerikaanse taxidienst heeft een samenwerking aangekondigd voor de ontwikkeling van de robotaxi's met het Chinese Momenta, een ontwikkelaar van autonome rijtechnologieën.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is vrijdag flink hoger geëindigd. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de Chinese regering de mogelijkheid van handelsgesprekken met de Verenigde Staten onderzoekt. Vooral het aandeel ING was erg in trek.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Bij de Amerikaanse federale overheid zijn sinds januari per saldo 26.000 banen verdwenen. Dat meldde het statistiekbureau van het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn banenrapport over april. In die maand gingen 9000 arbeidsplaatsen bij de federale overheid verloren.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De omzet en winst van VodafoneZiggo blijven dalen. In de jacht op betere resultaten heeft het gefuseerde telecombedrijf het aantal verschillende internetpakketten verlaagd, net als de prijzen ervan. "Hoewel deze stappen een impact hebben op onze financiële resultaten, ben ik ervan overtuigd dat dit plan ons in staat stelt om te blijven voldoen aan de behoeften van onze klanten in een uitdagende, maar veelbelovende markt", zegt financieel directeur Ritchy Drost in een toelichting.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De hogere inflatie van april lijkt vooral een gevolg van Pasen en de meivakantie. Pasen viel vorig jaar in maart en de meivakantie vooral in mei, terwijl dit nu allebei (grotendeels) in april was. Daardoor waren afgelopen maand onder meer de prijzen van vliegtickets, hotelovernachtingen en bungalowparken hoger dan een jaar eerder, zeggen economen Aggie van Huisseling (ABN AMRO) en Hugo Erken (Rabobank).
9 uur geleden