
AH-moeder botst met activistische aandeelhouders op vergadering
ZAANDAM (ANP) - Topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, en andere hoge leidinggevenden hebben woensdag tijdens de jaarvergadering in Zaandam opnieuw kritische vragen gekregen van activistische aandeelhouders. "Waarom negeren jullie dierenmishandeling? Wij zijn allemaal aandeelhouders en dit is een serieuze kwestie", vroeg een activist bijvoorbeeld. Ook werden vragen gesteld over het verminderen van de CO2-uitstoot.
Ook activistische aandeelhouders van Milieudefensie zijn woensdag aanwezig bij de jaarvergadering. Eerder op de dag kwam een onderzoek naar buiten dat Milieudefensie had laten uitvoeren door onderzoeksbureau Profundo. Daaruit kwam naar voren dat Albert Heijn hogere winstmarges behaalt op biologische dan op niet-biologische producten.
AH maakt gezond en duurzaam voedsel op deze manier onbetaalbaar voor de gewone Nederlander, stelde voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong over de bevindingen. "Ik snap niet dat Ahold 40 procent te veel vraagt voor biologisch voedsel. Gaat Ahold Delhaize 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019 in de gehele keten, door een kwart van de winsten in klimaat te investeren? En gaat u vanaf vandaag gezond en duurzaam voedsel betaalbaar maken voor iedereen en stoppen met de 40 procent extra winstmarge op biologische producten? Ik verwacht op alle vragen een ja."
Muller: dezelfde brutomarges
Daarmee is de aanpak van Milieudefensie iets anders dan vorig jaar, toen activistische aandeelhouders meermaals dezelfde vraag over het CO2-reductiedoel van 2030 stelden.
Het concern herkent volgens topman Muller niet dat biologisch voedsel duurder zou zijn dan reguliere producten. Hij beweerde dat ze dezelfde brutomarges hebben. Wel zijn sommige producten zoals biologische kipfilet iets duurder omdat de prijs van biologisch veevoer is gestegen, gaf hij toe.
Duurzaam
Over de CO2-uitstoot meldde hij dat het concern de zorgen van Milieudefensie deelt en dat het "hard knokt" om te voorkomen dat de aarde opwarmt. "We oefenen druk uit op leveranciers om aan de doelen te gaan voldoen", stelde hij.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
7 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
14 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden