Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Agractie na overleg Remkes: geen sorry voor illegale boerenacties

Agractie na overleg Remkes: geen sorry voor illegale boerenacties

DEN HAAG (ANP) - Boerenorganisaties hebben woensdag tijdens het overleg met het kabinet over stikstof in Den Haag geen excuses aangeboden voor de illegale protestacties van boeren afgelopen zomer, zoals het dumpen van asbest op snelwegen. Dat zei de voorman van boerenactieclub Agractie Bart Kemp na afloop tegen het ANP.

Johan Remkes, die bemiddelt tussen de boeren en het kabinet om tot een oplossing voor de stikstofcrisis te komen, zei dat alle deelnemers aan het overleg het erover eens waren dat wetsovertreding en intimidatie niet geoorloofd zijn. Aan Agractie is niet gevraagd om excuses aan te bieden voor de overtredingen die actievoerders namens de boeren begingen deze zomer, aldus Kemp na het overleg.

Farmers Defence Force

"Wij stellen altijd dat acties binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat moeten plaatsvinden", stelt Kemp. Ook Mark van den Oever, voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet weten dat zijn organisatie "nooit aansprakelijk" is voor "individuele acties". FDF heeft zich altijd aan "alle regels gehouden, alle demonstraties zijn gemeld en er zijn altijd gedragscodes rondgedeeld. Veel meer kun je ook niet doen natuurlijk als bestuur."

De omgekeerde vlaggen die overal door Nederland worden opgehangen om steun te betuigen aan de boeren vindt Van den Oever ook geen probleem. Over de vlaggen was deze zomer ook een boel te doen. Verschillende gemeenten verwijderden de vlaggen omdat ze aan gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen hingen en bewoners zich ergerden aan het blauw-wit-rood. In bijvoorbeeld Winterswijk leidde dat tot bedreigingen. Van den Oever vindt de vlaggen "prima voor het beeld. Het probleem is nog niet opgelost."

Stikstofminister Christianne van der Wal, die protesterende boeren voor haar huis heeft gehad, zegt "blij" te zijn dat alle deelnemers aan het gesprek wetsovertreding en intimidatie afkeuren. Ze heeft er ook vertrouwen in dat de boerenorganisaties zich hier aan zullen houden. Met de gesprekken is volgens de minister een begin gemaakt om "niet in de vechtstand tegenover elkaar te staan, maar met een ontspannen houding".

Meer uit Binnenland

Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

2 uur geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

2 uur geleden
Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

ARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.

2 uur geleden
200 kilometer meer file dan normaal tijdens dinsdagavondspits

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er op het hoogtepunt van de dinsdagavondspits om 17.10 uur 861 kilometer file stond. "Dat is 200 kilometer meer dan normaal op een dinsdag", aldus een woordvoerster. Het was al vroeg druk op de weg omdat mensen eerder naar huis gingen voor pakjesavond.

2 uur geleden
Zes Nederlanders weg uit Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Zes Nederlanders met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact stond, hebben dinsdag de Gazastrook verlaten. Dat meldt het ministerie, dat toevoegt dat ze aan de Egyptische grens zijn opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade.

2 uur geleden
Komend weekend en volgende week minder treinen rondom Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Treinreizigers moeten komend weekend en van 13 tot en met 19 december rekening houden met minder treinen rondom Schiphol Airport. Dat meldt de NS dinsdag. Spoorwegbeheerder ProRail werkt dan namelijk opnieuw aan het spoor rondom de luchthaven.

3 uur geleden
Vanaf maandag wekenlang geen sneltrein Maastricht-Heerlen

MAASTRICHT (ANP) - Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen. In plaats daarvan rijden er twee keer per uur snelbussen. Dat heeft te maken met testritten die Arriva uitvoert voor de nieuwe drielandenlijn Luik-Maastricht-Heerlen-Aken. De stoptreinen op dat traject blijven wel rijden, twee keer per uur volgens de normale dienstregeling, maakte Arriva dinsdag bekend.

3 uur geleden