Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afvalinzameling Stavenisse en Scherpenisse volledig op de schop

Afvalinzameling Stavenisse en Scherpenisse volledig op de schop

SCHERPENISSE/STAVENISSE - Vanaf maart tot en met september 2022 start in Stavenisse én in Scherpenisse een proef afval scheiden. Samen met inwoners onderzoeken de gemeente Tholen en Zeeuwse Reinigingsdienst hoe we het afval nog beter kunnen scheiden. De groene GFT+E-container (Groente-, Fruit-, en Tuinafval + Etensresten) wordt dan wekelijks geleegd, luiers worden apart ingezameld en het restafval wordt iedere zes weken opgehaald. Inwoners ontvangen een brief van de gemeente met informatie.

Inwoners van Stavenisse hebben in de zomer van 2021 al kunnen proefdraaien met de extra serviceverlening bij het ophalen van GFT+E, aparte inzamelpunten voor luiers én het minder ophalen van het restafval. In vergelijking met 2019 leverde inwoners van Stavenisse gezamenlijk 40% meer GFT+E in en 20% minder restafval.

Proef vanaf maart

Om meer ervaringen op te halen en informatie te verzamelen verlengt de gemeente de proef en betrekken we ook inwoners van Scherpenisse. De inwoners van Stavenisse hebben ervaring opgedaan met de proef en starten in maart 2022 gelijk met het één keer in de zes weken ophalen van het restafval. In Scherpenisse starten inwoners eerst met het wekelijks ophalen van de GFT+E als extra service. Vanaf mei 2022 volgt een periode waarin het restafval voor hen één keer in de zes weken wordt opgehaald. 

Uiteindelijk doel

De resultaten van deze proef gebruikt de gemeente om in 2022 keuzes te maken over het inzamelen van afval en grondstoffen voor de hele gemeente Tholen. Het uiteindelijke doel is de hoeveelheid restafval omlaag te brengen van nu gemiddeld 203 kilo per inwoner per jaar naar uiteindelijk 30 kilo restafval per persoon per jaar.

Minder restafval

Minder restafval is beter voor het milieu omdat er veel meer materiaal als grondstof kan worden hergebruikt. Restafval gaat rechtstreeks naar de verbrandingsoven. Dit is jammer omdat er te vaak nog goede materialen in zitten die gerecycled kunnen worden. Zo wordt van GFT+E mooie compost gemaakt. Hoe beter grondstoffen gescheiden worden, des te minder restafval we aanbieden

Meer uit Tholen

Opgelet automobilisten: Wederom code geel in Zeeland

ZEELAND - Wie vannacht of morgenochtend de weg opgaat, moet rekening houden met gladheid. Het KNMI heeft zojuist code geel afgegeven voor gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

4 uur geleden
Thoolse organisatoren blij met initiatief voor Avondvierdaagse Sint Philipsland

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - Wandelen. Razendpopulair op Tholen. Alleen dit jaar vonden in de gemeente al verschillende activiteiten plaats als de Avondvierdaagsen, Wandelexpeditie Zuidwaterlinie en de Oosterschelde Wandelmarathon.  Maar waarom houden mensen zo van wandelen?

5 uur geleden
Het echtpaar Kovãjcs-Van Prooijen uit Tholen viert 65-jarig huwelijk

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft een bezoek gebracht aan het echtpaar Kovãjcs-Van Prooijen in Tholen om hen te feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum op 3 december.

8 uur geleden
Samen koken en mocktails maken voor senioren in De Wellevaete

SINT-ANNALAND - Voor 55-plussers in Sint-Annaland is er op dinsdag 19 december een smakelijk evenement. In sport- en gemeenschapscentrum De Wellevaete duiken ze samen de keuken in om gezellig te koken en te eten. Ook is er een bijzondere alcoholvrije cocktailworkshop.

9 uur geleden
'Gemiddelde wachttijd voor woning op Tholen is 8,5 maanden'

THOLEN -  Als je op Tholen op zoek bent naar een woning, moet je nu ongeveer 8,5 maanden wachten. Dat heeft de gemeente laten weten in de antwoorden op de vragen van Roy Zeilstra van GroenLinks/PvdA. “Dit is een ontspannen woningmarkt, van 6 tot 10 maanden wordt getypeerd als ontspannen."

12 uur geleden
Mogelijk nieuwe Avondvierdaagse in Flupland: 'De dames zijn erg enthousiast'

SINT-MAARTENSDIJK/SINT PHILIPSLAND - In Flupland wordt al sinds 2019 geen Avondvierdaagse meer gehouden. Een gemis voor het dorp, vindt Sportdorp Sint Philipsland. Daarom zijn een aantal vrijwilligers actief bezig om het wandelfeest weer terug te brengen.

1 dag geleden
Van der Jagt scoort 50e doelpunt en helpt SC Stavenisse aan eerste punten [SPEELRONDE 10]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 2 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 10.

1 dag geleden