Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afscheidswedstrijd voor oudste Yerseke-voetballer

Afscheidswedstrijd voor oudste Yerseke-voetballer

YERSEKE - Hij houdt het na 58 jaar voor gezien. Leo van Ast (65) hangt noodgedwongen zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Door knieproblemen kan de oudste speler van v.v. Yerseke zijn hobby niet meer beoefenen. Om hem te bedanken voor bewezen diensten, organiseert een speciale commissie van Yerseke-leden zaterdag (15 juni) een afscheidswedstrijd voor Van Ast.

Leo van Ast begon op zevenjarige leeftijd met voetballen bij 'Yese'. Al snel bleek hij een talentvolle voorhoedespeler: tweebenig, snel en met een neusje voor de goal. 'Op zijn vijftiende debuteerde Van Ast in het eerste elftal. ''Ik was een echte pingelaar die alles op techniek deed'', vertelt Leo. ''Het voetbal was in mijn jonge jaren veel minder fysiek dan nu. Technische spelers vielen daardoor sneller op bij het publiek.''

Den Haag
De rechtsbuiten voetbalde tot zijn vijfendertigste bij Yese 1. Met dat team sleepte hij een aantal kampioenschappen binnen. Daarnaast speelde hij zowel met de Reimerswaalse als Zeeuwse selectie wedstrijden tegen profclubs. Eén van die duels herinnert hij zich nog goed. ''We voetbalden in 1973 met de Zeeuwse selectie tegen FC Den Haag, het huidige ADO. Die wedstrijd wonnen we met 4-2 en ik stond in de basis. Dat was toch wel heel mooi om mee te maken'', glimlacht Leo.

Gezelligheid
Van Ast voetbalde na zijn periode in het eerste voor alle andere seniorenteams van Yerseke. De rechtsbuiten droeg de laatste jaren het shirt van Yese 5. Hele wedstrijden speelde hij niet meer in verband met zijn kapotte knie. ''Meestal deed ik nog een helft mee. Het ging mij vooral nog om de gezelligheid en het onderdeel uitmaken van een team. Dat ga ik zeker missen.'' Van Ast mag op zaterdag 15 juni nog één keer laten zien wat hij aan voetbalskills in huis heeft. ''Het leuke aan voetbal is dat iedere speler zijn eigen kwaliteiten heeft. De één is rechtsbuiten en beslist door een individuele actie een wedstrijd, terwijl de ander als linksback de tegenstander afstopt. Met je talenten bijdragen aan een teamprestatie is in mijn ogen het mooiste aan de voetbalsport.''

Waardering
De afscheidswedstrijd vindt plaats op het hoofdveld van v.v. Yerseke en begint om 14.30 uur. Van Ast vormt een elftal met een aantal oud-ploeggenoten. Samen nemen zij het op tegen Yese 5, het team waarvan Leo het afgelopen seizoen deel uitmaakte. De rechtsbuiten vindt het een eer dat hij een afscheidswedstrijd krijgt. ''Het is fantastisch dat men dit voor mij organiseert. Ik ben er ontzettend blij mee en zie het als een blijk van waardering.'' Ondanks dat Van Ast na 15 juni voetballer af is, blijft hij bezoekjes brengen aan sportpark Cleijn Moercken. ''Ik ben nou eenmaal een echte voetballiefhebber. Het is jammer dat ik moet stoppen, maar ik vind het ook leuk om wedstrijden te bekijken.'' 

Meer uit Reimerswaal

Knalfeest op Koningsdag bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle

KAPELLE - Bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle is het altijd gezellig. Ze hebben een mix van oud en nieuw, dus het voelt vertrouwd én modern.

19 uur geleden
Bizar ongeval: 15-jarige crasht auto en eindigt ondersteboven in Yerseke

YERSEKE - De auto die gisteren over de kop vloog in Yerseke werd door een 15-jarige jongen bestuurd. De puber raakte niet gewond bij het ongeval.

23 uur geleden
Boomgaarden staan in bloei; tijd voor wandel- en fietstochten

KRABBENDIJKE/KAPELLE - Zaterdag (13 april) vindt de derde editie plaats van de Bloesemwandeltocht vanuit Krabbendijke. Vanuit het Fruitteeltmuseum in Kapelle is er zaterdag een bloesemfietstocht. Een week later is dit museum het startpunt van een bloesemwandeltocht door boomgaarden in bloei.

1 dag geleden
Maaltijdvoorziening gaat door in Kapelle, alleen op andere manier

KAPELLE - Zorgorganisatie Cederhof stopt per 1 juli met de maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje. 'We begrijpen dat dit bij de klanten van Tafeltje Dekje vragen en eventuele zorgen oproept', laat de gemeente Kapelle weten. 'Als gemeente vinden we het belangrijk een waardig alternatief te kunnen bieden aan onze inwoners. Daarvoor zijn diverse aanbieders in beeld.' 

2 dagen geleden
Open avond bij gemeentewerken in Kruiningen

KRUININGEN - Inwoners van Kruiningen en Hansweert zijn dinsdagavond (9 april) welkom bij de open avond van gemeentewerken in het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen. 

4 dagen geleden
Buurtbewoners maken Wemeldinge groener

WEMELDINGE - Bewoners van een deel van de Oosterscheldestraat in Wemeldinge hebben hard gewerkt om hun straat groener te maken.

6 dagen geleden
Rubriek Albert Kort: Emigratie

Emigratie is van alle tijden. Soms laten mensen zich leiden door de zucht naar avontuur, maar meestal worden ze ertoe gedwongen door onderdrukking of slechte leefomstandigheden. Ook Zuid-Beveland had daarmee te maken, met name in de negentiende eeuw. Zo zochten veel gereformeerden hun toevlucht in Amerika, omdat de hervormde kerk hen zag als tweederangsburgers. De meesten vestigden zich in Michigan, waar ze hun eigen gemeenten opbouwden. Het stadje 'Zeeland' getuigt nog van de herkomst van de eerste bewoners.

1 week geleden