Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afscheid van een dichtende agent

Afscheid van een dichtende agent

MIDDELBURG - Op vrijdag 17 december 2021 nam agent Ton Langeler uit Oostkapelle na veertig trouwe dienst afscheid van het politieteam Walcheren van de politie Zeeland-West-Brabant. Langeler was voor veel Middelburgers een bekend gezicht. Hij werkte het liefst buiten, op straat en onder de mensen. “Ik ben er de man niet naar om de hele dag op kantoor te zitten.”

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Del horror vacui al benedictio vacui” Agent Ton Langeler (63) schudt meteen een verrassend antwoord uit zijn mouw, als hem wordt gevraagd of hij zin heeft in zijn pensioen, of misschien opziet tegen de zee van tijd die voor hem ligt. Zin in hun pensioen hebben de meeste mensen die mogen stoppen met werken natuurlijk wel, maar sommigen zijn toch ook een beetje bang om in een zwart gat te vallen. Ton niet. Hij heeft veertig jaar gewerkt bij Politie Basisteam Walcheren, in het politiebureau aan Achter de Houttuinen. Als antwoord op de vraag over dat mogelijke gat lepelt hij grijnzend dat Latijnse citaat op, dat neerkomt op iets als ‘Van de vrees voor de leegte naar de zegening ervan’. Hij gaat genieten van de tijd die nu vrijkomt, laten we het daar maar op houden.

Geen wijkagent
De Bode werd op het afscheid van Ton geattendeerd door zijn collega Martin Vogel, wijkagent van Middelburg Centrum. Sommige mensen beschouwden Ton Langeler ook als wijkagent van de binnenstad, omdat je hem daar vaak ziet lopen of fietsen. Langeler stond erom bekend dat hij overal en nergens op kon duiken, om een vinger aan de pols te houden, of gewoon om even een praatje te maken. Ook in de lokale horeca liet hij z’n gezicht regelmatig zien. Hij kwam op veel mensen eerder over als een sociaal werker dan als ‘diender’. Hij maakte dingen liever bespreekbaar dan strafbaar, zo leek het wel.


Verandering op dezelfde plek
Maar Ton was dus niet dé wijkagent. Hij werkte simpelweg het liefst buiten in een toezichthoudende en ondersteunende rol. Die vrijheid kreeg hij ook van de chef. Hij heeft zijn werk naar eigen zeggen altijd met veel plezier gedaan. Echte hoogte- of dieptepunten in zijn loopbaan benoemde hij niet, al had de overgang van de gemeentepolitie naar de regionale politiekorpsen volgens hem wel wat voeten in de aarde. Op zijn eigen werk had dat echter nauwelijks invloed. Dat hij altijd op hetzelfde politiebureau heeft gewerkt vond hij ook wel best. “Je kunt verandering ook ervaren door altijd op dezelfde plek te blijven.”


Dichtende agent
Ton is filosofisch ingesteld, dat moge duidelijk zijn. Hij denkt graag na over dingen die hij hoort, ziet en doet. En hij dicht graag. Deze zomer was hij een kleine hit in een filmpje op Instagram, waarin hij, op de Markt voor het stadhuis in Middelburg, een gedicht voordroeg aan een groepje wielrenners onder leiding van profrenner Marijn de Vries. Mensen keken er van op, dat hij ook gedichten. Terwijl hij zijn jas aantrok, op weg naar zijn eigen afscheidsreceptie met collega’s in de Kloveniersdoelen, kwam er nóg iets uit zijn mouw. Een kort gedicht, in het teken van zijn vertrek bij de politie.


En of ik adem rustig door
vaar mee met elk getij
en hoe verlaten van het eigen spoor
het zit wel goed met mij

Meer uit Middelburg

Performancemiddag in Vleeshal Middelburg met Emma Jääskeläinen, Verneri Pohjola, Joonas Riippa & Even Minn

MIDDELBURG - Op zaterdag 17 juni vinden er in de Vleeshal in Middelburg bijzondere eenmalige performances plaats in de huidige tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen. Voor deze middag zijn musici Verneri Pohjola en Joonas Riippa en schrijver en dramaturg Even Minn uitgenodigd door Jääskeläinen om haar sculpturen tot leven te wekken. De performances zijn een zoektocht naar ritme, geluid, beweging en tekst in het werk van Jääskeläinen. Voor de eerste performance heeft Jääskeläinen de trompettist Pohjola en percussionist Riippa uitgenodigd. Zij zullen tijdens een improvisatiesessie de kettingen van het sculptuur ‘At Her Fingertips’ gebruiken als instrument. De geluiden die Jääskeläinen hoort tijdens haar werkproces, zoals de ritmische slag van het beitelen en de eentonige hoge noot van de schuurmachine, zijn de aanleiding voor het idee om de stenen als instrument te gebruiken.Voor het tweede deel van de middag heeft Jääskeläinen kunstenaar, dramaturg en schrijver Minn uitgenodigd om hun essay ‘Alien Mother’ (2023) voor te dragen. De eerste voordracht ‘Aliens, mothers, gorillas’ was op het evenement ‘Veranda’ van Sorbus Art Space in Helsinki (2017). De tweede versie ‘Äitini on Alien’ is een audio-essay uitgezonden door Yle Radio (2018). Eén van de dingen die aan bod komt in het essay is een manier om met grote veranderingen om te gaan, zoals klimaatverandering en wetenschappelijke ontdekkingen. Gevoelig zijn en het onbekende omarmen is de juiste benadering volgens Minn. Jääskeläinen hoorde dit essay voor het eerst in 2019, toen ze net moeder was geworden en werkte aan een ensemble van sculpturen die te maken hadden met familie. Het opschalen van haar praktijk en het verse moederschap bracht veel gevoelens met zich mee die voor Jääskeläinen weerklinken in het essay, zoals je bewust zijn van het veranderende lichaam.De performance middag vindt plaats te midden van de sculpturen in de tentoonstelling in de Vleeshal op zaterdag 17 juni van 16.00 tot 18.00 uur.

8 uur geleden
Een Tiny Forest voor Koudekerke

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

9 uur geleden
Roze Limousine rijdt door Zeeland

ZEELAND - Op 9 juni komt de Roze Limo naar Zeeland om aandacht te vragen voor de lhbti+ community. De host van deze dag is auteur/fotograaf Eveline Van de Putte namens Roze 50+ Zeeland. De andere limo gasten zijn vertegenwoordigers van Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LFB, Roze 50+ Zeeland, GSA en Gekozen Familie Zeeland.

1 dag geleden
Een avond vol spanning tijdens het Zeeuws Thriller Festival in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 9 juni 2023 van 19.00 tot 23.30 uur is het zover: in de gotische sferen van de Wandelkerk in Middelburg kun je als thrillerfan je hart sneller laten kloppen. Schrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse gaan onder leiding van presentator Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling.

1 dag geleden
Politieauto en fietser in botsing in Serooskerke, één gewonde

SEROOSKERKE (W) - Een politieauto is woensdagmiddag op de Wilgenhoekweg bij Serooskerke (W) in botsing gekomen met een plotseling overstekende fietser. De fietser raakte bij het ongeluk gewond, zo bevestigt de politie.

1 dag geleden
Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

2 dagen geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

3 dagen geleden