Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM waarschuwt voor verzekeraars die premie baseren op gegevens

AFM waarschuwt voor verzekeraars die premie baseren op gegevens

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars kunnen steeds meer gegevens gebruiken om de hoogte van een premie te bepalen. Daarvoor waarschuwt de AFM in een marktverkenner, waarover het FD dinsdag schrijft. De toezichthouder ziet op de verzekeringsmarkt dat de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data ongewenste gevolgen kan hebben.

"Wat we buiten Nederland zien, is dat de polishouder kan worden benadeeld, bijvoorbeeld doordat de verzekeraar op basis van data-analyse premieverhogingen doorvoert bij alleen de klanten die naar verwachting niet zullen overstappen. Dat moet je niet willen, en daar willen we de sector van bewust maken", zegt Jan Berndsen, hoofd verzekeren en pensioenen van de AFM, in de krant. "Door al die data kan een verschuiving plaatsvinden van informatie: verzekeraars weten dan veel meer dan de klant."

Volgens de AFM kan het bovendien een probleem zijn dat de klant zelf niet weet welke data worden gebruikt om tot een prijs te komen. "Misschien maakt zelfs het tijdstip waarop de klant een offerte opvraagt uit voor de premie", stelt Berndsen.

Toch zijn er volgens hem ook voordelen. "Als we daardoor beter gedrag vertonen, kan de schadelast ook lager worden. En de kosten van risicozoekend gedrag kunnen meer terecht komen bij mensen die de risico's aangaan."

De AFM vindt dat verzekeraars mensen niet zouden mogen straffen voor risico's waar ze niets aan kunnen doen. Daarnaast keurt de toezichthouder het gebruik van gedragsdata van de ene verzekering voor de andere af. "Maar wat we zien in het buitenland, is dat door concurrentiedruk de verzekeraars zich toch gedwongen kunnen voelen mee te doen. Het kan snel gaan", aldus Berndsen.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

40 minuten geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiƫn) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

1 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

1 uur geleden
FNV: CPB-cijfers laten zien dat er een fikse loongolf nodig is

UTRECHT (ANP) - Een fikse loongolf is nodig om de pijn van de "catastrofale koopkrachtcrisis" te verzachten. Dat zegt voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV in een reactie op de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

1 uur geleden
Risicodirecteur Rabobank kondigt vertrek aan

UTRECHT (ANP) - Rabobank ziet risicodirecteur Els de Groot vertrekken. De Groot blijft nog tot 31 januari volgend jaar in dienst, maar gaat daarna niet op voor een tweede termijn, heeft ze de bank laten weten.

1 uur geleden
Economische vooruitzichten Duitsland somber door prijsstijgingen

BERLIJN (ANP/RTR) - De economische vooruitzichten voor Duitsland zijn somber als gevolg van de prijsstijgingen en verstoringen in de bevoorradingsketen. Dat meldt het Duitse ministerie van Financiƫn vrijdag. De boodschap van Berlijn werd onderstreept door een recordsprong in de producentenprijzen.

1 uur geleden
Kofferproblematiek Schiphol houdt aan, drukte beheersbaar

SCHIPHOL (ANP) - De problemen met achtergebleven koffers op Schiphol houden aan. Precieze aantallen van het aantal weeskoffers geeft de luchthavenuitbater niet, ook niet omdat dit van moment tot moment kan verschillen. Maar feit blijft dat er meer koffers achterblijven en nagestuurd moeten worden dan gebruikelijk.

2 uur geleden