
AFM richt pijlen op groene informatie van financiële sector
AMSTERDAM (ANP) - Het financieel toezicht in Nederland wordt komend jaar groener. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) besteedt dan namelijk extra aandacht aan transparantie over duurzaamheid in de informatie die financieel dienstverleners verstrekken. Zo moeten beleggers er vanuit kunnen gaan dat beleggingen die als duurzaam worden gepresenteerd ook echt duurzaam zijn.
De AFM waarschuwt al langer voor 'greenwashing', oftewel het duurzamer voorstellen van beleggingen dan ze in werkelijkheid zijn. Tegelijkertijd is het nog lastig om partijen die hun groene beleggingen te veel aandikken daarop aan te pakken. Er is wel regelgeving die bedrijven tot transparantie over hun duurzaamheid dwingt, maar die is volgens de toezichthouder nog niet "uitgekristalliseerd".
Zo bestaat er al een Europese richtlijn die financiële partijen als vermogensbeheerders, banken en pensioenfondsen verplicht om bepaalde informatie te geven over de duurzaamheidseffecten van hun beleggingsbeleid. Maar er moeten nog veel technische details uitgewerkt worden. Daardoor is lang niet voor alle vereisten op een juridisch bindende manier uitgewerkt hoe ze moeten worden nageleefd.
Definitie
Onder andere de discussie over wat men in de Europese Unie als groen definieert, de zogeheten taxonomie, is nog lang niet voorbij. De recente ophef over het plan om ook aardgas- en kernenergieprojecten te bestempelen als groene investering maakte dat nog eens duidelijk.
De AFM gaat ook na of de financiële sector goed genoeg rekening houdt met het effect van de energietransitie op beleggingen die daardoor minder of niets meer waard dreigen te worden. Te denken valt aan een veel lagere waardering voor olievelden op het moment dat fossiele brandstoffen in de ban worden gedaan.
Ook moeten accountantskantoren niet-financiële informatie in jaarverslagen, bijvoorbeeld over de impact van bedrijven op milieu en maatschappij, meer gaan koppelen aan financiële verslaglegging. Europese richtlijnen hiervoor gaan gelden vanaf het boekjaar 2023, dus moeten bedrijven zich hier op tijd op voorbereiden, meldt de AFM.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
6 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
13 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
59 minuten geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
2 uur geleden