Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AFM: beleggers in crypto's doen dit veelal met kleine bedragen

AFM: beleggers in crypto's doen dit veelal met kleine bedragen

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers in cryptomunten zoals bitcoin lijken dat meestal met kleine bedragen te doen. Voor circa 100.000 consumenten zou een extreme koersdaling van 90 procent van de munten voor problemen kunnen zorgen. Voor een nog kleiner deel van de beleggers zal die "moeilijk op te vangen zijn", concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek onder een representatieve groep van een paar honderd beleggers in crypto's.

Crypto's vallen buiten het toezicht van de AFM, maar de toezichthouder houdt de ontwikkelingen in die markt wel in de gaten. Volgens de AFM zijn er zo'n 1,2 miljoen Nederlanders die geld in de digitale valuta investeren. Bij twee derde van die groep gaat het om bedragen van nog geen 2500 euro. Iets minder dan de helft zit voor nog geen 500 euro in de munten.

Een kleine meerderheid van de investeerders zegt volgens de AFM "vooral een gokje te wagen". Daarmee lijken ze zich bewust van de risico's meent de toezichthouder. Verder is de huidige lage rente reden voor veel consumenten om op zoek te gaan naar rendement, waarbij ze bij crypto's uit zijn gekomen.

Risico's

De AFM blijft waarschuwen voor de risico's van beleggen in crypto's. Dat de munten snel aan waarde verliezen wordt daarbij als grootste risico gezien door de toezichthouder. Verder stelt de AFM dat crypto’s "lastig te doorgronden zijn. "De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling", aldus de toezichthouder. Verder zijn de digitale munten ook kwetsbaar voor misleiding".

Consumenten zijn ook niet beschermd door financieel toezicht. Dat komt naar verwachting in 2024. Dan zal een deel van de cryptomarkt onder toezicht komen, via de de Markets in Crypto-Assets Regulation. Die moet bepaalde uitgiften van tokens en cryptodienstverlening regelen.

Meer uit Financieel

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

4 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

7 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

7 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

7 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

8 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

8 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

8 uur geleden