Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder onder starters'

'Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder onder starters'

CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) - De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder onder starters. Het aantal jonge huizenkopers dat in januari, februari en maart van dit jaar een aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder, meldt De Hypotheker. De afgelopen twee jaar was zelfs sprake van bijna een verdubbeling. De toename komt onder meer door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum in één keer de lening af. Gedurende de looptijd kun je aflossen, maar dat ben je niet verplicht. Sinds 1 januari 2013 mag er nog maar tot 50 procent van de totale woningwaarde aflossingsvrij worden afgesloten.

Starters, onder wie mensen tussen de 25 en 35 jaar geschaard worden, profiteren bij dit type hypotheek minder van de hypotheekrenteaftrek, maar ze krijgen er wel lagere maandlasten voor terug. Dat is volgens De Hypotheker een van de redenen dat starters voor dit type kiezen. Dan gaat het om besparingen van honderden euro's netto.

Ook bij andere leeftijdscategorieën groeit de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek. Zo is deze ook in trek bij 45- tot 55-plussers, waar een lichte stijging te zien was. Alleen bij de 35- tot 45-jarigen was sprake van een lichte daling.

Volgens De Hypotheker is een aflossingsvrije hypotheek gezien de huidige lage rentestand een steeds interessanter alternatief voor een volledige hypotheek waarbij je wel moet aflossen. Wel waarschuwt De Hypotheker dat starters vaak relatief veel lenen ten opzichte van de woningwaarde, terwijl ze minder snel aflossen. Als een huis dan ineens verkocht wordt, blijft een grotere hypotheekschuld over. Ook moet als de looptijd eindigt genoeg vermogen over zijn om af te kunnen lossen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast kan de woning in waarde dalen en de hypotheekrente stijgen.

De overheid is geen fan van de aflossingsvrije hypotheek, omdat dat betekent dat de hypotheekschuldenlast in Nederland op zal lopen. Daarnaast waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder al voor de gevaren van het type hypotheek. Voor bijna 80.000 mensen zou - omdat ze hun aflossing niet kunnen voldoen - een gedwongen verhuizing dreigen. In totaal zijn er ongeveer 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland, becijferde de AFM begin dit jaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Oud-topman Van der Veer: Shell wordt gediscrimineerd

AMSTERDAM (ANP) - Shell wordt gediscrimineerd omdat het bedrijf door de rechter wordt gedwongen zijn uitstoot sneller te verminderen, terwijl dat niet geldt voor andere bedrijven. Dat zei oud-topman Jeroen van der Veer in het televisieprogramma Buitenhof.

39 minuten geleden
IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

CARDIS BAY (ANP/RTR) - Het verschil in tempo waarin landen economisch herstellen van de coronacrisis dreigt groter te worden. Dat komt doordat sommige landen moeite hebben om vaccins te bemachtigen. Dat zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen journalisten tijdens de G7-top in Cornwall.

1 uur geleden
G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

22 uur geleden
Johnson escaleert conflict Noord-Ierland met dreigement aan EU

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Boris Johnson dreigt een deel van het brexitprotocol op te schorten als de Europese Unie niet wil instemmen met een compromis in het conflict over de naleving van de brexitafspraken rondom Noord-Ierland. Met die boodschap gooide Johnson olie op het vuur in het geschil, dat zomaar kan uitlopen op een internationale handelsoorlog.

22 uur geleden
Flinke verstoring scheepvaart na coronamaatregelen Chinese havens

PEKING (ANP/RTR) - Strenge coronamaatregelen in Zuid-Chinese containerhavens zorgen voor ernstige verstoringen van de scheepvaart. Lokale autoriteiten hebben de werkzaamheden in de haven flink beperkt en daardoor is de grootste achterstand ontstaan sinds ten minste 2019. In de transportwereld wordt al gezegd dat de problemen een grotere strop betekenen dan de dagenlange blokkade van het Suezkanaal afgelopen maart. In hoeverre Nederland hier ook last van krijgt, is nog de vraag.

23 uur geleden
Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak

AMSTERDAM (ANP) - Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

1 dag geleden
'Macron biedt Johnson 'reset' aan van Frans-Britse relatie'

CARBIS BAY (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron heeft naar verluidt aan de Britse premier Boris Johnson aangeboden de betrekkingen met Groot-Brittannië te herstellen als Johnson zich aan de brexitafspraken gaat houden die met de Europese Unie zijn gemaakt. "De president vertelde Boris Johnson dat er een reset nodig is van de Frans-Britse relatie", heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau Reuters. "Dit kan gebeuren op voorwaarde dat hij zijn woord houdt aan de Europeanen", aldus de bron, die er ook op wees dat Macron in het Engels sprak met Johnson.

1 dag geleden