Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Afhalen bij restaurants langer mogelijk na wegvallen avondklok'

'Afhalen bij restaurants langer mogelijk na wegvallen avondklok'

WOERDEN (ANP) - Restaurants kunnen zoals de situatie er nu uitziet dinsdagavond weer langer openblijven voor afhalers. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dat de consequentie van het gerechtelijke besluit om de avondklok op te heffen.

"Als dit de uitspraak blijft dan kan 'takeaway' vanavond weer na 21.00 uur", verklaart hij. Maar Willemsen wijst er ook op dat de overheid in beroep gaat tegen de uitspraak.

Daardoor zou de avondklok mogelijk toch nog langer in stand kunnen blijven. Later op dinsdag zal het gerechtshof in Den Haag zich al buigen over de vraag of het opheffen van de maatregel geschorst kan worden in afwachting van dat hoger beroep.

Uitspraak rechtbank

De kortgedingrechter in Den Haag oordeelde eerder op de dag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat bij de instelling ervan niet de juiste procedure is gevolgd. Ook twijfelde de rechter aan het nut van de avondklok.

Als Nederlanders daadwerkelijk straks in de late avonduurtjes weer een hamburger, shoarma of een pizza kunnen afhalen, betekent dat in het grote plaatje niet heel veel. "Een druppel", zo noemt Willemsen het. Tegelijk erkent hij dat in moeilijke tijden zoals deze ook zo'n druppel best belangrijk kan zijn. Maaltijdbezorgers mochten bestellingen van restaurants afgelopen weken wel na 21.00 uur blijven bezorgen.

De uitspraak van de rechter laat volgens Willemsen ook zien dat "heel het land snakt naar het einde van bepaalde coronamaatregelen". Hij hoopt daarom dat de uitspraak het kabinet aan het denken zal zetten. De horecasector wil al langer dat er meer mogelijkheden komen voor cafés en restaurants om weer open te gaan. Volgens een alternatieve routekaart, die KHN onlangs heeft aangeboden aan politici, moet dat ook op een veilige manier kunnen, aldus de branchevoorman.

Meer uit Financieel

ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

2 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

3 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

3 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

4 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

4 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

5 uur geleden
Recordaantal buitenlandse toeristen in Japan, meer dan voor corona

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Japan heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal buitenlandse toeristen verwelkomd. Het cijfer lag ook hoger dan voor de coronapandemie, geholpen door de zwakkere yen waardoor reizen naar het Aziatische land betaalbaarder zijn geworden.

5 uur geleden