Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghanen dreigen naar de rechter te stappen om snelle evacuatie

Afghanen dreigen naar de rechter te stappen om snelle evacuatie

DEN HAAG (ANP) - Een groep Afghanen eist dat ze op korte termijn worden geëvacueerd naar Nederland. Ze willen binnen twee weken antwoord op hun eis, ze dreigen anders naar de rechter te stappen. Dat schrijft de groep in brieven die zijn verstuurd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die zijn ingezien na bericht van de NOS. De brieven zijn verstuurd door Nederlandse advocaten.

Volgens de NOS gaat het om een groep van ongeveer 240 Afghanen die werkzaam waren voor Nederlanders. Zij zeggen ernstig gevaar te lopen in hun land na de overname door de Taliban. In de brief zeggen de Afghanen dat ze vallen onder de door de Tweede Kamer aangenomen motie-Belhaj, die stelt dat alle Afghanen die de Nederlandse missie in het Aziatische land hebben geholpen, moeten worden geëvacueerd.

Een deel van de briefschrijvers staat al op de Nederlandse evacuatielijst, maar heeft nog niks gehoord over evacuatie. Het andere deel geeft aan nog niets te hebben gehoord op hun verzoek aan het ministerie in Den Haag om op de evacuatielijst te komen.

Ook eisen de briefschrijvers dat bij evacuatie een reisdocument wordt gegarandeerd waarmee de Afghanen de grens over kunnen. Veel Afghanen hebben geen paspoort en de Taliban laten evacués het vliegtuig niet in zonder paspoort. Een zogenoemd laissez-passer zou uitkomst moeten bieden.

Vrijdag meldde de NOS dat een groot deel van de ongeveer 2000 Afghanen die naar Nederland mogen hier niet heen kan komen omdat ze geen paspoort hebben. Door de chaos in het land was het de afgelopen tijd vrijwel onmogelijk er eentje aan te vragen. Veel Afghanen zitten daardoor zonder. Afgelopen zomer konden Afghaanse evacués wel mee zonder paspoort, maar toen werd de evacuatie door Defensie geregeld.

Meer uit Binnenland

Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

29 minuten geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

2 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

2 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

4 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

8 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

22 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

1 dag geleden