Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Afghaanse gezinnen spannen kort geding aan tegen Nederland

Afghaanse gezinnen spannen kort geding aan tegen Nederland

DEN HAAG (ANP) - Vier Afghaanse gezinnen hebben een kort geding aangespannen tegen Nederland. De gezinsleden eisen dat Nederland hen zo snel mogelijk evacueert uit Afghanistan, aldus hun advocaat Barbara Wegelin.

Alle gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar horen nu niets meer van de Nederlandse autoriteiten, zegt Wegelin. Het gaat in totaal om zeventien mensen, onder wie tien kinderen. Drie van de vier gezinnen zijn familie van een tolk die voor Nederland heeft gewerkt. Verder gaat het om een zus van een Nederlandse Afghanistanveteraan. "Het gaat daar verschrikkelijk slecht. Ze zitten ondergedoken en er moet nu iets gebeuren", zegt Wegelin.

Een gezin heeft allemaal paspoorten, de gezinsleden van de andere drie families hebben dat niet allemaal. "Het is op dit moment bijna onmogelijk om paspoorten te krijgen in Afghanistan", zegt Wegelin. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt mensen zonder paspoort niet te kunnen evacueren. Maar Nederland kan heel veel dingen doen, of het op zijn minst proberen. Het is nu precies drie maanden na de laatste evacuatievlucht op 26 augustus. Ik wil weten welke concrete inspanningen er zijn gedaan om die mensen daar weg te krijgen, want volgens mij trekt Nederland niet alles uit de kast."

Begin november kondigde de groep al aan naar de rechter te stappen als ze binnen twee weken geen antwoord kregen op hun eis. Toen ging het in totaal om een groep van 240 Afghanen. Een deel van hen kreeg wel een aanbod voor evacuatie, een ander deel niet, aldus Wegelin. Met het kort geding wil de advocaat nu afdwingen dat de gezinnen binnen twee weken na de uitspraak van de rechter worden geëvacueerd. Vrijdag wordt de zittingsdatum bekend.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
vang ze maar op in de regio--daar spreken ze dezelfde taal en hangen dezelfde ideologie aan.

Meer uit Binnenland

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding straatrovers

EINDHOVEN (ANP) - Agenten in Eindhoven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van enkele personen die verdacht worden van een straatroof. Bij de beroving op het Franz Leharplein raakte een persoon gewond.

46 minuten geleden
Frankrijk evacueert 60 Nederlanders uit Afghanistan

KABUL (ANP/RTR) - Frankrijk heeft samen met Qatar meer dan 300 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Onder hen waren 60 personen met de Nederlandse nationaliteit. Ook 11 Fransen, 258 Afghanen en een onbekend aantal mensen die familie zijn van de geëvacueerden hebben het land kunnen verlaten.

1 uur geleden
Politie doet 12 invallen en vindt wapenarsenaal

ROTTERDAM (ANP) - In een onderzoek naar handel in vuurwapens heeft de politie dinsdagochtend op twaalf plaatsen huiszoekingen gedaan. Daarbij werden automatische vuurwapens, stroomstootwapens, geweren en revolvers in beslag genomen, evenals munitie en diverse 3D-printers waarmee vuurwapenonderdelen kunnen worden geprint. Vijf verdachten zijn aangehouden, meldde de politie vrijdag.

3 uur geleden
Bijna jarig COC hoopt op verankering lhbti-rechten in Grondwet

AMSTERDAM (ANP) - Het COC roept de Tweede Kamer op om de rechten van lhbti-mensen te verankeren in de Grondwet. De Kamer bespreekt volgende week donderdag een wetsvoorstel met die strekking van D66, GroenLinks en PvdA. "We zouden ons geen mooier verjaarscadeau kunnen wensen", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. COC Nederland bestaat deze maand 75 jaar.

3 uur geleden
Moslims willen van Talpa weten waar bedrijf in racismedebat staat

AMSTERDAM (ANP) - Zes grote moslimorganisaties willen dat mediabedrijf Talpa kleur bekent in het racismedebat. Dat lieten zij vrijdag weten, nu Talpa een verzoek van de Nederlandse moslims om de samenwerking met de tv-familie Meiland te heroverwegen naast zich heeft neergelegd. Het bedrijf van John de Mol stelt alleen verantwoordelijk te zijn voor uitspraken die de Meilandjes in zijn programma doen.

6 uur geleden
Militairen gaan helpen bij prikken, volgende week meer duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft Defensie gevraagd om ondersteuning op de priklocaties, bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag. Daardoor kan het departement nu kijken hoeveel mensen er nodig zijn en waar zij ingezet worden. Maandag weet het waar de medewerkers ingezet worden.

6 uur geleden
De Jonge: prikplicht niet aan de orde, geheel uitsluiten kan niet

DEN HAAG (ANP) - Een vaccinatieplicht is niet aan de orde en er wordt ook niet over gesproken in het kabinet, maar het categorisch en bij voorbaat uitsluiten deed demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag niet.

7 uur geleden