Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Afgelopen maanden meer honden en katten weggedaan'

'Afgelopen maanden meer honden en katten weggedaan'

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen maanden zijn meer honden en katten op straat gezet of naar asiels gebracht dan dezelfde periode vorig jaar, zo komt naar voren na een rondgang onder opvangcentra. Dit komt onder meer doordat baasjes minder tijd hebben voor hun dieren, hun interesse verliezen of hun huisdieren niet goed hebben opgevoed.

Tijdens de coronacrisis ontstond "een run" op dieren, zag Geesje van den Berg, bedrijfsleider van Dierenasiel Zwolle. Maar ook hier komen de laatste tijd veel mensen langs om dieren achter te laten, volgens Van den Berg onder meer doordat mensen geen tijd meer hebben om voor hun huisdieren te zorgen. Zo doen baasjes afstand van dieren omdat ze weer naar kantoor gaan. Van den Berg vermoedt dat dit gedrag alleen maar gaat toenemen door de versoepelingen, omdat mensen hierdoor waarschijnlijk nog minder thuis zijn. "We zetten ons schrap voor de toestroom."

Ook Stichting Dierenvangnet, een crisisopvang voor dieren in Amsterdam, ziet dat veel mensen afstand doen van hun in coronatijd aangeschafte huisdieren. Soms zijn dieren niet goed opgevoed, zegt bestuurslid Marlijn Sonne, waardoor de dieren na verloop van tijd lastig worden. "Niet alle honden worden bijvoorbeeld naar een puppycursus gebracht, terwijl een pup heel veel opvoeding nodig heeft." Veel mensen brengen honden daarom naar een asiel of verhandelen de dieren op Marktplaats, waar veel particulieren honden, katten en andere dieren aanbieden.

Gechipt

Daarbij belanden volgens de stichting meer dieren dan gewoonlijk op straat, vooral katten. "Katten zijn minder vaak gechipt dan honden. Eigenaren zijn zo niet te achterhalen en kunnen dus geen boete krijgen." Het gaat vaak om jonge katten van net een jaar oud, ziet Sonne. "Er worden enorm veel kittens in huis gehaald sinds het begin van de pandemie, maar ze moeten vaak na een jaar gesteriliseerd worden en dat kost geld. Daarbij vinden veel mensen kittens leuk, maar oudere katten niet."

Niet overal wordt een verandering opgemerkt. De Dierenbescherming ziet de afgelopen maanden bijvoorbeeld geen toename in het aantal langsgebrachte dieren bij asiels, meldt een persvoorlichter. Bij de Dierenbescherming zijn 28 asiels aangesloten.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Pindakaas1983 2 dagen geleden
aids ,ebola, terrorisme ,het lijstje is oneindig. Maar Aliens Yup dat is iets nieuws
Pindakaas1983 2 dagen geleden
de Corona angst loopt af dus dieren worden weer als grof vuil behandeld samen met sommige mensen. bij sommige generaties verdiend. Maar straks hebben we de Aliens. Weer iets nieuws om bang voor te zijn. Atoom wapens en Pandemie'en zijn zo pase

Meer uit Binnenland

ME ingezet na onrust op plein in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op het Jonckbloetplein in Den Haag is het zondagavond en in het begin van de nacht onrustig geweest na de zege van het Nederlands elftal op Oekraïne tijdens het EK. Groepen feestvierders stichtten brand op straat, staken vuurwerk af en bekogelden agenten met stenen, bevestigt een woordvoerder van de politie. Volgens hem waren er tientallen mensen op de been en moest de ME "kortstondig" worden ingezet.

2 uur geleden
Zwaargewonde vrouw in Bredase woning aangetroffen

BREDA (ANP) - Hulpdiensten hebben in de nacht van zondag op maandag in een woning in de Bredase wijk Hoge Vucht een zwaargewonde vrouw gevonden. De politie houdt rekening met huiselijk geweld en heeft de partner van de vrouw aangehouden.

3 uur geleden
SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

6 uur geleden
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Oranje op tribune

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands elftal heeft zondag tijdens de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap tegen Oekraïne hoog bezoek. Op de tribunes in de Johan Cruijff ArenA zitten koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

7 uur geleden
Jan Smit keert niet terug als coach in The Voice of Holland

HILVERSUM (ANP) - Jan Smit komt het komende seizoen niet terug als coach in het zangprogramma The Voice of Holland. Dat maakte RTL Boulevard zondag bekend. De zanger maakte vorig jaar zijn debuut als vervanger van Lil Kleine.

8 uur geleden
Fans van Oranje zonder al te veel problemen naar binnen in ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De meeste toeschouwers van het eerste duel van het Nederlands elftal op het EK tegen Oekraïne hebben op tijd een plekje gevonden in de Johan Cruijff ArenA. Een kwartier voor de aftrap zitten bijna alle gelukkige eigenaren van een toegangsbewijs op hun stoeltje.

8 uur geleden
Cabaretier Weijers noemt versoepelingen 'positiever op papier'

AMSTERDAM (ANP) - De veronderstelde versoepelingen voor de theaterbranche die het kabinet heeft aangekondigd, gaan er bij cabaretier Guido Weijers niet in. Tegen dj Lex Gaarthuis in het programma De 10 Van op Radio 10 zei hij dat het "allemaal positiever wordt gebracht dan dat het in de praktijk is".

9 uur geleden