Afgelopen jaar weer minder aardbevingen
DE BILT (ANP) - Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.
Het Groningenveld had te maken met 36 'geïnduceerde aardbevingen', oftewel aardbevingen veroorzaakt door menselijk handelen. Ook dit aantal is gedaald in vergelijking met eerdere jaren, in 2023 waren het er 43. De andere vier van de veertig waren bij kleinere gasvelden: een in Drenthe en drie in Groningen. Met het dichtdraaien van de gaskraan neemt het aantal aardbevingen in het noorden van het land al meerdere jaren af.
Gaswinning in het Groningenveld moest in oktober 2023 stoppen. Het huidige kabinet heeft afgesproken dat "geen Gronings gas" meer zou worden gewonnen. Begin december maakte klimaatminister Sophie Hermans echter bekend dat de NAM tot 2032 mag doorgaan met het winnen van gas bij het Groningse dorp Warffum. Het leidde tot verontwaardiging bij de oppositie en in Groningen. Het kabinet zei dat de afspraak over het Groningenveld ging, niet over de kleinere velden in de provincie.
De zeven natuurlijke aardbevingen vonden plaats in het zuiden van het land. Deze werden veroorzaakt door platentektoniek, ofwel het schuiven van aardplaten. De zwaarste dit jaar was bij Roosteren in Limburg en had een kracht van 1.7. De zwaarste geïnduceerde aardbeving was bij Garsthuizen in Groningen, die had een kracht van 2.2.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Van alle verdachten die vorig jaar werden aangehouden, had 20 procent een of meerdere registraties van "onbegrepen of verward" gedrag achter zijn of haar naam staan, meldt de politie. Het aantal incidenten met mensen met verward gedrag was in 2024 opnieuw hoger dan het jaar daarvoor. Volgens de politie kan in elk geval een deel van de incidenten met verwarde personen voorkomen worden door hen de zorg te geven die zij nodig hebben.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De uitgaande Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag in zijn afscheidstoespraak gewaarschuwd voor een "gevaarlijke concentratie" van "technologie, macht en rijkdom". Biden zei in een duidelijke verwijzing naar zijn opvolger Donald Trump dat "een oligarchie bezit neemt van Amerika". Trump wil onder meer dat multimiljardair Elon Musk een nieuw ministerie voor Overheidsefficiëntie gaat leiden.
4 uur geledenZAANDAM (ANP) - Meer mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Eerder op woensdag ging het nog om tien mensen. Later liep dit op naar twintig mensen. Woensdagavond had de keten 31 meldingen ontvangen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In reactie op een zeer kritisch inspectierapport over "zeer ernstige veiligheidsrisico's" in aanmeldcentrum Ter Apel komt asielminister Marjolein Faber niet met oplossingen voor de korte termijn. De Inspectie Justitie en Veiligheid stelt "goed vast" dat "ons systeem totaal is vastgelopen", vindt de bewindsvrouw. Daarom herhaalt de minister dat ze de instroom wil beperken.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In reactie op een vergelijkbare straf van Venezuela beperkt Nederland het aantal diplomaten van het Zuid-Amerikaanse land van vier naar twee, meldt minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). In een Kamerbrief schrijft hij dat dit een "evenredige reactie is op de aan Nederland opgelegde diplomatieke maatregel". De bewindsman overweegt "verdere maatregelen" als de reisbeperking voor Nederlandse diplomaten in Venezuela van kracht blijft.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1400 kilometer dijk moet worden versterkt tot 2050, flink minder dan de 2000 kilometer die eerder is berekend. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook dit getal kan komende jaren nog veranderen.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten die stage lopen in de universitaire medische centra, de umc's, krijgen daar lang niet altijd een vergoeding voor. Dat zit de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zo dwars, dat die een petitie begint. "Terwijl studenten in het ziekenhuis staan te zwoegen om voor onze zieke ouderen te zorgen, wordt het geld dat ze is beloofd recht onder hun neus vandaan getrokken", aldus de bond.
13 uur geleden