Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars voort, Philips toont herstel na terugroepactie

AEX zet opmars voort, Philips toont herstel na terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd dinsdag de opmars voortgezet. Het optimisme over de heropening van de economie bleef de aandelenhandel ondersteunen. Philips veerde weer op na het forse koersverlies een dag eerder, dat werd veroorzaakt door een kostbare terugroepactie van het zorgtechnologieconcern. Daarnaast wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint. Ondanks de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten lijken beleggers ervan overtuigd dat de Fed het stimuleringsbeleid nog niet zal gaan afbouwen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 733,82 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 1070,10 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent. Londen won 0,4 procent. De Britse regering heeft zoals verwacht het opheffen van de lockdown in Engeland met vier weken uitgesteld tot 19 juli.

Philips behoorde met een winst van 1,5 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. Het aandeel zakte een dag eerder nog ruim 4 procent doordat het bedrijf meer geld opzij moest zetten voor de wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Prosus daalde 0,6 procent. De techinvesteerder heeft voor 212 miljoen euro een meerderheidsbelang genomen in de Nederlandse onderneming GoodHabitz, een aanbieder van onlinetrainingen voor bedrijven.

Airbus

In Parijs klom vliegtuigbouwer Airbus 0,9 procent. De Europese Unie en de Verenigde Staten staan op het punt om hun conflict over subsidies aan de luchtvaartindustrie bij te leggen. De EU en de VS beschuldigen elkaar al zeventien jaar over en weer van het oneerlijk bevoordelen van hun vliegtuigfabrikanten.

Lufthansa steeg 0,8 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij presenteerde zijn doelen voor 2024 en kondigde aan een kapitaalverhoging te overwegen. Lufthansa verwacht dat het aantal passagiers in augustus weer op ongeveer 55 procent zal uitkomen ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) verloor 1 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen heeft in de eerste twee weken van juni weer meer verkocht dan voor de coronacrisis dankzij de heropening van de winkels. De omzet in het tweede kwartaal viel wel lager uit dan gehoopt.

De euro was 1,2138 dollar waard, tegen 1,2120 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 71,08 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 73,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 minuten geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

43 minuten geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

59 minuten geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

1 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

3 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

3 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

4 uur geleden