Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars voort, Philips toont herstel na terugroepactie

AEX zet opmars voort, Philips toont herstel na terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs werd dinsdag de opmars voortgezet. Het optimisme over de heropening van de economie bleef de aandelenhandel ondersteunen. Philips veerde weer op na het forse koersverlies een dag eerder, dat werd veroorzaakt door een kostbare terugroepactie van het zorgtechnologieconcern. Daarnaast wordt uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag begint. Ondanks de sterk oplopende inflatie in de Verenigde Staten lijken beleggers ervan overtuigd dat de Fed het stimuleringsbeleid nog niet zal gaan afbouwen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 733,82 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 1070,10 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent. Londen won 0,4 procent. De Britse regering heeft zoals verwacht het opheffen van de lockdown in Engeland met vier weken uitgesteld tot 19 juli.

Philips behoorde met een winst van 1,5 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. Het aandeel zakte een dag eerder nog ruim 4 procent doordat het bedrijf meer geld opzij moest zetten voor de wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Prosus daalde 0,6 procent. De techinvesteerder heeft voor 212 miljoen euro een meerderheidsbelang genomen in de Nederlandse onderneming GoodHabitz, een aanbieder van onlinetrainingen voor bedrijven.

Airbus

In Parijs klom vliegtuigbouwer Airbus 0,9 procent. De Europese Unie en de Verenigde Staten staan op het punt om hun conflict over subsidies aan de luchtvaartindustrie bij te leggen. De EU en de VS beschuldigen elkaar al zeventien jaar over en weer van het oneerlijk bevoordelen van hun vliegtuigfabrikanten.

Lufthansa steeg 0,8 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartmaatschappij presenteerde zijn doelen voor 2024 en kondigde aan een kapitaalverhoging te overwegen. Lufthansa verwacht dat het aantal passagiers in augustus weer op ongeveer 55 procent zal uitkomen ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) verloor 1 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen heeft in de eerste twee weken van juni weer meer verkocht dan voor de coronacrisis dankzij de heropening van de winkels. De omzet in het tweede kwartaal viel wel lager uit dan gehoopt.

De euro was 1,2138 dollar waard, tegen 1,2120 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 71,08 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 73,12 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Franse economie groeit weer na krimp in eerste kwartaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.

7 minuten geleden
Resultaten Air France-KLM centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen nog altijd een fors verlies. Ook vastgoedfonds WDP en roestvrijstaalmaker Aperam kwamen met cijfers. Buiten het Damrak openen grote Europese bedrijven als BNP Paribas, Renault, EssilorLuxottica en UniCredit de boeken. Naast de stroom van bedrijfsresultaten wordt uitgekeken naar de cijfers over de economische groei en de inflatie van de eurozone.

33 minuten geleden
Coronazorgen en tegenvallende kwartaalcijfers drukken Nikkei

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging vrijdag hard omlaag. De stemming werd gedrukt door de aanhoudende zorgen over de toename van het aantal coronagevallen in Japan, waar het aantal dagelijkse besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uitkwam. Tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal grote Japanse bedrijven en een lager dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal zorgden eveneens voor koersdruk.

34 minuten geleden
Uber verplicht medewerkers VS zich te laten vaccineren

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/RTR) - Taxibedrijf Uber gaat medewerkers in de Verenigde Staten ook verplichten om zich te laten vaccineren voordat ze mogen terugkomen op kantoor, in navolging van grote techbedrijven Google en Facebook. Ook wordt bij Uber de terugkeer naar kantoor wereldwijd uitgesteld, tot eind oktober.

35 minuten geleden
Relatief hoge prijzen Nederlandse industrie houden aan

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. Maar de laatste tijd gaan de prijzen van meerdere grondstoffen omhoog.

1 uur geleden
Wirwar aan Europese coronaregels steekt KLM-baas Pieter Elbers

AMSTERDAM (ANP) - Het is goed dat de Nederlandse regering met de aanpassing van Europese reisadviezen voor duidelijkheid heeft gezorgd, maar binnen de Europese Unie is de eenheid in coronaregels nog ver te zoeken. Dat is vervelend voor vakantiegangers die deze zomer op reis willen en nadelig voor vliegmaatschappij KLM, vindt topman Pieter Elbers.

1 uur geleden
Positiever gestemd Air France-KLM lijdt 1,5 miljard verlies

PARIJS (ANP) - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het tweede kwartaal afgesloten met een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Ondanks versoepelingen van coronamaatregelen nemen nog altijd veel minder passagiers het vliegtuig dan voor de pandemie. Wel ziet het Frans-Nederlandse concern lichtpunten, want de boekingen lopen deze zomer weer binnen nu Europeanen op vakantie willen en gevaccineerde Amerikanen welkom zijn in de Europese Unie.

1 uur geleden