Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zet opmars voort onder aanvoering DSM-Firmenich

AEX zet opmars voort onder aanvoering DSM-Firmenich

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette vrijdag de opmars voort. Speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich voerde de stijgers aan met een plus van bijna 2 procent. Beleggers reageerden onder meer op cijfers uit China, waar de winkelverkopen en de industriële productie sterker dan verwacht zijn gestegen.

Daarnaast kauwden beleggers nog na op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde donderdag voor de tiende keer op rij de rente tot 4 procent om de inflatie aan te pakken. Dat is het hoogste niveau ooit. Op de financiële markten wordt gehoopt dat dit de laatste verhoging zal zijn. Die hoop zorgde donderdag al voor flinke koerswinsten.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 747,40 punten. Een dag eerder won de hoofdindex al ruim 1 procent. De MidKap won 0,9 procent tot 868,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,4 procent.

Heineken

In de chipsector verwerken beleggers de succesvolle beursgang van Arm. Het Britse chipbedrijf schoot donderdag bij de beursgang in New York bijna 25 procent omhoog. De Nederlandse chipbedrijven ASMI, Besi en ASML verloren echter tot dik 3 procent. Persbureau Reuters meldde dat de Taiwanese chipproducent TSMC zijn leveranciers zou hebben gevraagd de leveringen van chipapparatuur te vertragen.

Heineken klom 0,8 procent. Het drankenconcern gaat 430 miljoen euro investeren in een nieuwe brouwerij in Mexico. Volgens topman Dolf van den Brink is Mexico een van de belangrijkste markten voor Heineken en is de investering van strategisch belang.

KPN

KPN won 0,2 procent. Toezichthouder ACM liet weten niet zomaar akkoord te gaan met de overname van Youfone door KPN. Met die deal van 200 miljoen euro lijft KPN een belangrijk budgetmerk voor mobiele telefonie in, waardoor te veel concurrentie kan wegvallen. Om die reden gaat de ACM de overname uitgebreider onderzoeken.

Exor klom 0,2 procent. Donderdag was het Italiaanse investeringsbedrijf de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5 procent na goed ontvangen halfjaarcijfers.

Koopadvies

Biotechnoloog Pharming steeg 4 procent dankzij een koopadvies door Kempen. In Stockholm zakte H&M dik 2 procent, na tegenvallende verkopen van de Zweedse kledingwinkelketen tijdens de zomermaanden.

De euro was 1,0655 dollar waard, tegen 1,0661 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 90,71 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 94,21 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

36 minuten geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

1 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

2 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

3 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

4 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

4 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

5 uur geleden