Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt verder weg door mogelijk verbod op Russische olie

AEX zakt verder weg door mogelijk verbod op Russische olie

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zakte maandag verder weg na de forse verliesbeurt op vrijdag. De beurshandel wordt opnieuw gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de impact van het conflict op de wereldeconomie. De olieprijzen schoten daarbij verder omhoog na berichten dat de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten overwegen Russische olie te boycotten.

De olieprijs bereikte het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie werd 9 procent duurder op 128,70 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg 8,3 procent tot 125,26 dollar per vat. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet zondag weten dat er serieus wordt gepraat met de bondgenoten over een ban. Japan heeft al aangegeven mee te doen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent in het rood op 659,52 punten. Vrijdag raakte de graadmeter al 4,8 procent kwijt. De MidKap daalde 4,6 procent tot 900,44 punten. De beurs in Parijs zakte 3,9 procent en Londen verloor 1,5 procent. De DAX in Frankfurt kelderde 4 procent. De Duitse beurs raakte vorige week al 10 procent aan waarde kwijt. Londen verloor 1,6 procent. De aandelenmarkt in Moskou blijft in ieder geval tot en met dinsdag dicht.

ING

ING, die van de Nederlandse bank het grootste risico loopt door de oorlog in Oekraïne, kreeg opnieuw een tik van 7 procent, na de koersval 10 procent op vrijdag. De olieproducenten profiteerden van de hogere olieprijzen. In Londen klom BP 5 procent en in Amsterdam dikte Shell ruim 5 procent aan. Shell, de enige stijger in de AEX, liet daarbij afgelopen weekeinde weten de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne.

Heineken zakte 4,6 procent. De bierbrouwer verklaarde te stoppen met zijn export naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zijn alle nieuwe investeringen in het land stopgezet. De Russische markt vertegenwoordigt evenwel minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

Air France-KLM

In de MidKap kelderde Vopak 14 procent. Analisten van Jefferies haalden het tankopslagbedrijf van de kooplijst. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM leverde 13 procent in door het vooruitzicht van nog hogere brandstofkosten.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegenover 1,0911 dollar op vrijdag. De prijs van goud ging verder omhoog. Het edelmetaal dat in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, werd 1,5 procent duurder op 1997 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

19 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

19 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

19 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

19 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

19 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

20 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

20 uur geleden