Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt onder 700 punten door uitverkoop in techsector

AEX zakt onder 700 punten door uitverkoop in techsector

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag gebukt onder een verkoopgolf in met name de technologiesector. Grote techbedrijven als ASMI, ASML, Besi, Prosus en Adyen raakten uit de gratie bij beleggers na de flinke koersverliezen onder Amerikaanse en Aziatische sectorgenoten. Ook de zorgen over de inflatie staken de kop weer op en wakkerde de vrees aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie af te remmen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor de aandelen van sterk groeiende techbedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent in het rood op 699,38 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 1045,21 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,7 procent.

De inflatievrees werd verder aangewakkerd door een sterker dan verwachte stijging van de Chinese producentenprijzen in april. De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun goederen rekenen in het snelste tempo doen oplopen sinds oktober 2017.

Grondstoffen

Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod. Extra kosten voor fabrieken zullen naar verwachting worden doorberekend aan onder andere de detailhandel. De consumentenprijzen in China stegen desondanks vorige maand iets minder sterk dan verwacht. Later deze week worden inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa bekendgemaakt.

Alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak verloren terrein. Staalproducent ArcelorMittal was de grootste verliezer met een min van 3,5 procent. Chipbedrijf ASMI volgde met een verlies van 3,2 procent. Fintechbedrijf Adyen, chiptoeleverancier Besi en techinvesteerder Prosus zakten tot 3 procent.

Aalberts

In de MidKap daalde Aalberts 1,1 procent na een handelsbericht. De industrieel toeleverancier zag de omzet op eigen kracht in de eerste vier maanden van dit jaar met 15 procent groeien. Het orderboek nam tot eind april met 30 procent toe. Het bedrijf liet verder weten geen serieuze problemen te ondervinden in de aanvoer van grondstoffen.

In Frankfurt zakte Thyssenkrupp dik 4 procent. Het Duitse industriële concern schroefde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar opnieuw op dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het bedrijf verwacht echter dit jaar nog altijd verlies te lijden.

De euro was 1,2125 dollar waard, tegenover 1,2169 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 64,42 dollar. Brentolie daalde ook 0,9 procent in prijs, tot 67,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

38 minuten geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

1 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

2 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

2 uur geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

2 uur geleden
Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

17 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

21 uur geleden