Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX zakt onder 700 punten door uitverkoop in techsector

AEX zakt onder 700 punten door uitverkoop in techsector

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag gebukt onder een verkoopgolf in met name de technologiesector. Grote techbedrijven als ASMI, ASML, Besi, Prosus en Adyen raakten uit de gratie bij beleggers na de flinke koersverliezen onder Amerikaanse en Aziatische sectorgenoten. Ook de zorgen over de inflatie staken de kop weer op en wakkerde de vrees aan dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller dan verwacht zal moeten verhogen om de economie af te remmen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor de aandelen van sterk groeiende techbedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,8 procent in het rood op 699,38 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 1045,21 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,7 procent.

De inflatievrees werd verder aangewakkerd door een sterker dan verwachte stijging van de Chinese producentenprijzen in april. De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun goederen rekenen in het snelste tempo doen oplopen sinds oktober 2017.

Grondstoffen

Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod. Extra kosten voor fabrieken zullen naar verwachting worden doorberekend aan onder andere de detailhandel. De consumentenprijzen in China stegen desondanks vorige maand iets minder sterk dan verwacht. Later deze week worden inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en Europa bekendgemaakt.

Alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak verloren terrein. Staalproducent ArcelorMittal was de grootste verliezer met een min van 3,5 procent. Chipbedrijf ASMI volgde met een verlies van 3,2 procent. Fintechbedrijf Adyen, chiptoeleverancier Besi en techinvesteerder Prosus zakten tot 3 procent.

Aalberts

In de MidKap daalde Aalberts 1,1 procent na een handelsbericht. De industrieel toeleverancier zag de omzet op eigen kracht in de eerste vier maanden van dit jaar met 15 procent groeien. Het orderboek nam tot eind april met 30 procent toe. Het bedrijf liet verder weten geen serieuze problemen te ondervinden in de aanvoer van grondstoffen.

In Frankfurt zakte Thyssenkrupp dik 4 procent. Het Duitse industriƫle concern schroefde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar opnieuw op dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het bedrijf verwacht echter dit jaar nog altijd verlies te lijden.

De euro was 1,2125 dollar waard, tegenover 1,2169 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 64,42 dollar. Brentolie daalde ook 0,9 procent in prijs, tot 67,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

4 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

5 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

23 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden