Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX wint terrein door hoop op herstel coronacrisis

AEX wint terrein door hoop op herstel coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs won woensdag terrein. Beleggers trokken zich op aan de koerswinsten op de Aziatische markten, waar de stemming werd gesteund door de hoop op een stevig herstel van de coronacrisis. Daarnaast werd uitgekeken naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Uit de cijfers, die vooruitlopen op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid van vrijdag, valt mogelijk iets op te maken over de staat van de arbeidsmarkt in de VS.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in de plus op 668,37 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 995,61 punten. De beurzen in Parijs en Londen klommen tot 1,1 procent. De DAX in Frankfurt steeg 1 procent tot een nieuw recordniveau. Bondskanselier Angela Merkel overlegt woensdagmiddag met de leiders van de Duitse deelstaten over de coronamaatregelen. Volgens Duitse media wil Merkel de lockdown verlengen tot 28 maart, maar mogelijk ook wat versoepelingen toestaan.

Techinvesteerder Prosus ging aan kop in de AEX met een plus van 3 procent. Staalmaker ArcelorMittal profiteerde van de hoop op een aantrekkende economie en volgde met een winst van 2,4 procent. Chipbedrijf ASMI voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,5 procent. Op de lokale markt klom Ctac 5 procent. Investeerder Value8 (plus 1,8 procent) heeft zijn belang in de automatiseerder flink uitgebreid tot ruim 21 procent.

Rio Tinto

Stellantis steeg 2,7 procent in Parijs. Beleggers reageerden positief op de eerste gezamenlijke resultaten van het fusiebedrijf van de automakers Peugeot en Fiat Chrysler. Concurrent Renault dikte 4 procent aan. In Frankfurt won Dialog Semiconductor 0,3 procent. De Duitse chipfabrikant, die wordt overgenomen door het Japanse Renesas, boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst.

Rio Tinto klom 0,8 procent in Londen. Voorzitter Simon Thompson stapt volgend jaar op bij het Brits-Australische mijnbouwconcern vanwege de vernietiging van Aboriginal-erfgoed bij de uitbreiding van een ijzerertsmijn in Australië. In september nam de topman van de mijnbouwer al ontslag over de kwestie, net als twee andere bestuurders. Persimmon won 0,6 procent, ondanks tegenvallende resultaten van de Britse huizenbouwer. Het concern verwacht dit jaar wel terug te keren naar het niveau van voor de coronacrisis.

De euro was 1,2080 dollar waard, tegenover 1,2077 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 59,99 dollar. Brentolie kostte ook 0,4 procent meer, op 62,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

17 minuten geleden
Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

46 minuten geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

47 minuten geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

58 minuten geleden
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

1 uur geleden
ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden. De ILT handhaaft hierop al bij de commerciële luchtvaart.

2 uur geleden
Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

3 uur geleden