Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX verder onder druk door mogelijk verbod olie uit Rusland

AEX verder onder druk door mogelijk verbod olie uit Rusland

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag verder weg te zakken na de zware koersval op vrijdag. De beurshandel wordt opnieuw vooral gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de impact van het conflict op de wereldeconomie. De olieprijzen schoten daarbij verder omhoog na berichten dat de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten overwegen Russische olie te boycotten. Een tegenvallende groeidoelstelling voor de Chinese economie voor dit jaar zorgt daarbij voor extra druk.

De hoofdindex op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een verlies van zo'n 1,5 procent na de daling van 4,8 procent op vrijdag. Ook elders Europa zullen naar verwachting in het rood openen. De aandelenmarkten in Azië gingen maandag hard omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 2,9 procent. De aandelenmarkt in Moskou blijft in ieder geval tot en met dinsdag gesloten.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds ruim 2 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte dik 3 procent. De Chinese regering liet afgelopen weekeinde weten voor 2022 te mikken op een economische groei van 5,5 procent. Dat is het laagste percentage in meer dan dertig jaar tijd en volgens economen zal het zelfs een hele opgave worden om aan deze groeidoelstelling te voldoen.

Olieprijs

De olieprijs bereikte het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie werd 9 procent duurder op 128,70 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg 8,3 procent tot 125,26 dollar. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen.

Op het Damrak staat Shell in de belangstelling. Het olie- en gasconcern liet afgelopen weekeinde weten de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne.

Heineken

Heineken verklaarde te stoppen met zijn export naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zijn alle nieuwe investeringen in het land stopgezet, bevestigde de brouwer na berichtgeving door onder meer NRC. Heineken maakt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt evenwel minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

De euro was 1,0892 dollar waard, tegenover 1,0911 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

FNV: schadelijke uitstoot vliegtuigen Schiphol heldere conclusie

SCHIPHOL (ANP) - Ruim vijftien jaar is personeel op Schiphol "willens en wetens" blootgesteld aan te hoge concentraties uitstoot. Zo interpreteert vakbond FNV de bevindingen van de Nederlandse Arbeidsinspectie na onderzoek op de luchthaven. "Financiële groei boven de gezondheid en zelfs de levens van de werknemers. De feiten uit dit rapport laten zien dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is", stelt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong.

1 minuut geleden
Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn. De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.

1 uur geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

2 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

3 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

3 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

3 uur geleden