Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX verder omlaag door zorgen over economische groei

AEX verder omlaag door zorgen over economische groei

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging woensdag verder omlaag na de verliesbeurt een dag eerder. De zorgen over de wereldwijde groei laaiden dinsdag al op door aanhoudende zwakke macrocijfers uit China, de op een na grootste economie ter wereld. Beleggers keken daarbij uit naar een nieuwe raming van de economische groei van de eurozone in het tweede kwartaal, die later op de dag bekend wordt gemaakt.

Ook komt het statistiekbureau CBS woensdagochtend met een schatting voor de Nederlandse economie, die in het eerste kwartaal nog een krimp liet zien. Bij een nieuwe krimp in het tweede kwartaal zou Nederland volgens de gangbare definitie van economen technisch in een recessie zijn beland. Daarnaast wordt uitgekeken naar de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 756,48 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 883,24 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 procent. Londen zakte 0,3 procent. De Britse inflatie koelde in juli flink af tot 6,8 procent, van 7,9 procent in juni, maar viel desondanks toch iets hoger uit dan verwacht.

UMG

Platenlabel UMG as de sterkste stijger in de AEX, met een kleine winst van 0,6 procent. ASML daalde 0,1 procent. Uit het halfjaarrapport van de Zuid-Koreaanse chipmaker Samsung bleek dat het bedrijf zijn belang in de chipmachinemaker in het afgelopen kwartaal heeft teruggebracht tot 0,7 procent. In het eerste kwartaal had Samsung nog een belang van 1,6 procent in ASML.

ABN AMRO (min 4 procent) noteerde ex dividend. Doordat het aandeel niet langer recht geeft op het dividend over de afgelopen periode daalt de koers doorgaans. Betaalbedrijf Adyen, dat donderdag met resultaten komt, verloor 1,8 procent.

TKH

In de MidKap ging TKH (min 0,6 procent) verder omlaag. Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg verlaagden hun koersdoel voor het aandeel. De technologiegroep kelderde dinsdag al bijna 13 procent na tegenvallende resultaten.

Bij de kleinere bedrijven zakte Avantium 3,6 procent. Het chemiebedrijf wist de omzet in de eerste jaarhelft flink op te voeren, maar leed wel meer verlies. Dat kwam vooral door de start van de bouw van de fabriek voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

De euro was 1,0919 dollar waard, tegen 1,0927 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 80,58 dollar. Brentolie werd ook een half procent goedkoper, op 84,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

10 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

31 minuten geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

1 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

1 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

1 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden