Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX verder omhoog door optimisme bedrijfsresultaten

AEX verder omhoog door optimisme bedrijfsresultaten

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag verder omhoog. Ook op de andere Europese markten werd de opmars van de afgelopen dagen voortgezet. Vooral de bankensector was in trek na meevallende resultaten van de Spaanse bank Santander. Beleggers verwerkten daarnaast de sterke resultaten van de Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet. Ook werd uitgekeken naar het banencijfer van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 658,40 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 986,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

De hoofdindex in Milaan dikte ruim 2 procent aan. De Italiaanse banken werden flink hoger gezet na het nieuws dat de voormalige baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, mogelijk de nieuwe premier wordt van het land. UniCredit en Intesa Sanpaulo stegen rond 5 procent. In Amsterdam won ING 1,7 procent.

Philips

In de AEX ging techinvesteerder Prosus aan kop met een winst van 2,1 procent. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door Oddo BHF en won 1,6 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 0,7 procent.

Philips klom 0,6 procent. Het medisch technologieconcern denkt serieuzer na over een beursgang voor zijn tak die huishoudelijke apparaten als koffiezetapparaten en airfryers maakt. Persbureau Bloomberg meldt dat de verkoop van het onderdeel door coronabeperkingen moeizaam verloopt. Philips kreeg voor de verkoop van de tak vooral interesse van Chinese kopers. Door reisbeperkingen vinden die het moeilijker om naar Nederland te komen voor het boekenonderzoek.

Santander

In Madrid won Santander bijna 4 procent. De Spaanse bank leed in het coronajaar 2020 een recordverlies. Door de economische verslechtering als gevolg van de pandemie moest het financiële concern meer geld opzij zetten om mogelijke verliezen op leningen op te vangen.

Siemens steeg 1,6 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern presteerde afgelopen kwartaal veel beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde vooral van een sterk herstel in China en schroefde zijn verwachtingen voor de omzet en winst op.

De euro was 1,2033 dollar waard, tegenover 1,2021 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 55,21 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 58,06 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

14 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

15 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

16 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

18 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

18 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

19 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

19 uur geleden