Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX toont stevig herstel onder aanvoering van Signify en ASML

AEX toont stevig herstel onder aanvoering van Signify en ASML

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag een stevig herstel zien onder aanvoering van verlichtingsbedrijf Signify en chipmachinemaker ASML. Signify ging vooruit dankzij een adviesverhoging en koopjesjagers pikten de chipaandelen weer op na de zware verliezen een dag eerder. Ook vielen de handelsberichten van DSM, Wolters Kluwer, OCI en TKH Group in de smaak bij beleggers. Een sterker dan verwachte toename van de activiteit in de dienstensector van de eurozone in april zorgde eveneens voor optimisme.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,8 procent op 709,24 punten. De hoofdindex zakte dinsdag nog ruim 2 procent en sloot voor het eerst sinds 31 maart onder de 700 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 1037,86 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Sterkste stijger in de AEX was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 4,8 procent dankzij een koopadvies van ING. ASML volgde met een plus van 3,5 procent. Wolters Kluwer steeg dik 3 procent. De informatieleverancier herhaalde in een tussentijds handelsbericht zijn winstverwachting voor dit jaar. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,5 procent.

DSM

DSM klom 2,4 procent. Het bedrijf sprak van een "zeer goede" start van het jaar ondanks de aanhoudende uitdagingen door de coronacrisis. Dankzij een sterker dan verwachte vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt, is DSM optimistischer geworden over de jaarresultaten.

In de MidKap gingen kunstmestproducent OCI (plus 6,6 procent) en technologiegroep TKH (plus 3,8 procent) aan kop. De bedrijven verhoogden hun prognoses dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Heijmans won 1,2 procent bij de kleinere bedrijven, ondanks dat de bouwer een "aanzienlijke claim" van netbeheerder TenneT boven het hoofd hangt. Uit een tussenvonnis in een arbitragezaak bleek dat TenneT in 2018 rechtmatig handelde toen het bedrijf een contract met Heijmans voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten opzegde.

DHL

In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL Group 4 procent. De Duitse post- en pakketbezorger boekte een recordresultaat in het eerste kwartaal door de sterke toename van onlinewinkelen tijdens de lockdowns. Hugo Boss klom 5 procent. Het Duitse modehuis voorziet een herstel van de verkopen door de versoepelingen van de coronamaatregelen in veel landen.

De euro was 1,1998 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 66,36 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 69,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

2 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

4 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

12 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

15 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

15 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

16 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

18 uur geleden