Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt opnieuw hard, ING trekt de kar

AEX stijgt opnieuw hard, ING trekt de kar

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag opnieuw sterk gestegen. Financieel concern ING zag de winst afgelopen jaar halveren, maar deed het in het slotkwartaal beter dan verwacht. Zo bleef de vraag naar hypotheken groot en gingen klanten door de lage spaarrente meer beleggen. Beleggers zetten het aandeel 6,7 procent hoger. ABN AMRO, dat eerder deze week met cijfers kwam, liftte mee op het goede sentiment en kreeg er 3,5 procent bij.

Ook chipbedrijven ASMI en ASML stuwden de AEX. De aanhoudende wereldwijde vraag naar chips doet ook de koersen van bedrijven in die sector goed. ASML dikte 3 procent aan, ASMI steeg 2,7 procent. Biotechbedrijf Galapagos was het bedrijf dat het meeste inleverde met een min van 0,8 procent.

De AEX-index steeg uiteindelijk 1,9 procent tot 676,83 punten. Daarmee komt de recordstand van net boven de 700 punten uit 2000 langzaam in zicht. De MidKap zette ook een stap omhoog met een plus van 0,9 procent tot 1011,74 punten. Elders in Europa bewogen de beurzen wat minder uitbundig. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,9 procent.

Flow Traders

Flow Traders was veruit de sterkste stijger in de MidKap met een koerssprong van ruim 10 procent. De zogenoemde flitshandelaar, die gebruik maakt van supersnelle computers en slimme software, profiteerde in 2020 volop van de grote onrust op de beurzen. Door de pandemie werden veel meer aandelen verhandeld en boekte het bedrijf flink meer winst. Ook de afgelopen weken werd er weer veel gehandeld, onder meer door de Reddit-beleggers.

Op de beurs in Amsterdam debuteerde verder investeringsvehikel ESG Core. Dat steeg in eerste instantie flink, maar de grote winst verdween in de loop van de dag weer. Uiteindelijk bleef er een plus van 0,6 procent over. ESG Core haalde 250 miljoen euro op waarmee het binnen twee jaar een duurzaam bedrijf wil overnemen.

De euro stond op 1,2127 dollar tegenover 1,2126 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 59,33 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 62,34 dollar.

Meer uit Financieel

Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

44 minuten geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

1 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

2 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

4 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

20 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

23 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 dag geleden