Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt licht in afwachting rentebesluit VS

AEX stijgt licht in afwachting rentebesluit VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index boekte woensdag een bescheiden winst. De andere Europese beurzen lieten eveneens kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen weinig risico in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De Fed zal naar verwachting nog geen wijzigingen aanbrengen in het monetaire beleid, maar beleggers zijn vooral benieuwd naar wat centralebankpresident Jerome Powell zal zeggen over de inflatie. Een aanhoudende stijging van het gemiddelde prijsniveau zou de Fed kunnen bewegen om het stimuleringsbeleid eerder dan verwacht terug te draaien.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 733,26 punten. De MidKap verloor een fractie tot 1061,34 punten. Frankfurt daalde 0,2 procent en Parijs bleef ongewijzigd. De Londense FTSE-index won 0,1 procent. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in mei sterker dan verwacht opgelopen tot 2,1 procent en ligt daarmee boven de doelstelling van 2 procent van de Britse centrale bank.

Prosus

Techinvesteerder Prosus en bierbrouwer Heineken waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 1,4 procent. Chipbedrijf ASMI sloot de rij met een min van 2,9 procent, in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Staalfabrikant ArcelorMittal verloor 2,2 procent door tegenvallende macro-economische cijfers uit China, waar de industriële productie en de winkelverkopen in mei minder hard toenamen dan verwacht. Het herstel van de op een na grootste economie ter wereld lijkt daarmee aan vaart te minderen.

In de MidKap klom JDE Peet's 1,2 procent. Het koffieconcern neemt het Australische Campos Coffee over. Het moederbedrijf van Douwe Egberts wil daarmee zijn positie in Australië versterken. Vorig jaar was Campos Coffee goed voor een jaaromzet van omgerekend 32 miljoen euro. Kunstmestproducent OCI won 1,1 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Fitnessketen Basic-Fit sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

VEON

Op de lokale Amsterdamse markt steeg VEON 3 procent. Het telecombedrijf heeft een meerderheidsbelang genomen in OTM, een technologisch platform voor het automatiseren en plannen van de inkoop van digitale advertenties in Rusland. Financiële details werden niet vermeld. In Brussel kelderde Colruyt 10 procent na een winstalarm van het Belgische supermarktconcern.

De euro stond op 1,2122 dollar, tegen 1,2127 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 72,25 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent meer op, 74,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

17 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

19 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

21 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

22 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

23 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

23 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden