Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX stijgt licht in afwachting rentebesluit VS

AEX stijgt licht in afwachting rentebesluit VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index boekte woensdag een bescheiden winst. De andere Europese beurzen lieten eveneens kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen weinig risico in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De Fed zal naar verwachting nog geen wijzigingen aanbrengen in het monetaire beleid, maar beleggers zijn vooral benieuwd naar wat centralebankpresident Jerome Powell zal zeggen over de inflatie. Een aanhoudende stijging van het gemiddelde prijsniveau zou de Fed kunnen bewegen om het stimuleringsbeleid eerder dan verwacht terug te draaien.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de plus op 733,26 punten. De MidKap verloor een fractie tot 1061,34 punten. Frankfurt daalde 0,2 procent en Parijs bleef ongewijzigd. De Londense FTSE-index won 0,1 procent. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is in mei sterker dan verwacht opgelopen tot 2,1 procent en ligt daarmee boven de doelstelling van 2 procent van de Britse centrale bank.

Prosus

Techinvesteerder Prosus en bierbrouwer Heineken waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 1,4 procent. Chipbedrijf ASMI sloot de rij met een min van 2,9 procent, in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse chipsector. Staalfabrikant ArcelorMittal verloor 2,2 procent door tegenvallende macro-economische cijfers uit China, waar de industriële productie en de winkelverkopen in mei minder hard toenamen dan verwacht. Het herstel van de op een na grootste economie ter wereld lijkt daarmee aan vaart te minderen.

In de MidKap klom JDE Peet's 1,2 procent. Het koffieconcern neemt het Australische Campos Coffee over. Het moederbedrijf van Douwe Egberts wil daarmee zijn positie in Australië versterken. Vorig jaar was Campos Coffee goed voor een jaaromzet van omgerekend 32 miljoen euro. Kunstmestproducent OCI won 1,1 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Fitnessketen Basic-Fit sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

VEON

Op de lokale Amsterdamse markt steeg VEON 3 procent. Het telecombedrijf heeft een meerderheidsbelang genomen in OTM, een technologisch platform voor het automatiseren en plannen van de inkoop van digitale advertenties in Rusland. Financiële details werden niet vermeld. In Brussel kelderde Colruyt 10 procent na een winstalarm van het Belgische supermarktconcern.

De euro stond op 1,2122 dollar, tegen 1,2127 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 72,25 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent meer op, 74,15 dollar per vat.

Meer uit Financieel

British Steel verhoogt prijzen vanwege energiecrisis

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - British Steel, een van de belangrijkste staalproducenten in het Verenigd Koninkrijk, verhoogt de prijzen voor sommige staalproducten vanwege de stijgende energiekosten. De marges van producenten in Europa staan al langer onder druk sinds energie nog duurder is geworden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

28 minuten geleden
Uitzondering Nederland drukt groei broeikasgassen in EU nog wat

LUXEMBURG (ANP) - Nederland is zowat het enige EU-land waar de uitstoot van broeikasgassen afgelopen winter flink lager was dan een jaar eerder, toen het coronavirus nog huishield. In bijna de hele Europese Unie gingen juist meer CO2 en andere gassen die het klimaat schaden de lucht in. De uitstoot is weer nagenoeg net zo groot als vóór de pandemie.

1 uur geleden
Europese gasprijzen naar hoogste piek in zes maanden

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen, waarmee de vrees voor een recessie verder toenam. Europa wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van rantsoenering nu de levering van gas door Rusland onder druk staat als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

2 uur geleden
WSJ: Duitsland wil sluiting laatste kerncentrales uitstellen

NEW YORK (ANP/RTR) - Duitsland zou zijn laatste nog in gebruik zijnde kerncentrales voorlopig open willen houden. De meldde althans de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Vanwege de impact van de oorlog in Oekraïne, en vooral de energiecrisis die deze veroorzaakt, zou besloten zijn om de drie centrales langer in gebruik te houden. De Duitse minister van Economische Zaken ontkende dat er al een beslissing is gevallen over de levensduur van de centrales.

3 uur geleden
Philips bij winnaars op Damrak na aangekondigd vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - Zorgtechnologiefonds Philips stond dinsdag bij de winnaars in de AEX-index in Amsterdam. De onderneming maakte bekend dat topman Frans van Houten per 15 oktober vertrekt als baas van de onderneming. Hij stond 12 jaar aan het roer bij Philips. Het bedrijf heeft met Roy Jakobs intern een opvolger voor Van Houten gevonden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de grote terugroepactie van de slaapapneu-apparaten van het bedrijf.

3 uur geleden
Duitse industrie waarschuwt voor lage waterstand in Rijn

ESSEN (ANP/DPA) - De Duitse industrie waarschuwt voor de lage waterstand in de Rijn. Deze zit de commerciële scheepvaart op de belangrijke vaarroute in de weg. De waterstand in sommige delen heeft al een historisch dieptepunt bereikt.

3 uur geleden
Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

5 uur geleden