Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

De AEX noteerde in de vroege handel licht in de min op 770,76 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 868,54 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen daalden tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt stond een fractie in het rood.

Powell verklaarde in een speech in Atlanta na het slot van de Europese beurshandel dat de rente in de Verenigde Staten "ver in restrictief terrein is". Op de financiële markten wordt in toenemende mate verwacht dat de Fed in maart al kan gaan beginnen met het verlagen van de rente.

Banenraport

Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. Dat rapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Bij een sterk afkoelende arbeidsmarkt kan de centrale bank eerder geneigd zijn om de rente te verlagen om zo de economie te stimuleren.

Informatieleverancier Wolters Kluwer was koploper in de AEX met een koerswinst van 2,8 procent. Beleggingsbedrijf Dreyfus International Stock Fund heeft een belang genomen in Wolters Kluwer.

Shell en Corbion

Olie- en gasconcern Shell was hekkensluiter in de hoofdindex op Beursplein 5 met een min van 1,5 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD zakte 0,9 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JPMorgan.

In de MidKap ging speciaalchemieconcern Corbion aan de leiding met een plus van 1,9 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore sloot de rij bij de middelgrote fondsen op het Damrak met een verlies van 1,4 procent.

Olie en euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend met 1 procent tot 73,35 dollar en Brentolie werd ook 1 procent goedkoper, op 78,10 dollar per vat. De euro was 1,0867 dollar waard, tegen 1,0883 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift gaat banen schrappen

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG), het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake, wil de kosten gaan verlagen door te snijden in het personeelsbestand. Ook "andere operationele efficiëntieverbeteringen" moeten bijdragen aan kostenbesparingen, maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van zijn jaarresultaten.

1 uur geleden
Bedrijf achter Thuisbezorgd eindigt lager op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway sloot de handelsdag op de Amsterdamse beurs af met een verlies na een aanvankelijk stevige openingswinst. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl eindigde woensdag 1,8 procent lager. Eerder op de dag kwam het bedrijf met zijn cijferrapportage over het afgelopen jaar, waarin onder meer staat dat Just Eat Takeaway vorig jaar minder bestellingen heeft verwerkt dan het jaar daarvoor.

1 uur geleden
Europese mediabedrijven dagen Google voor de rechter

AMSTERDAM (ANP) - Een coalitie van meer dan dertig Europese mediaorganisaties uit zeventien landen daagt Google voor de rechter om een schadevergoeding van ongeveer 2,1 miljard euro te eisen. De claim heeft betrekking op "het concurrentiebeperkende gedrag" van de advertentietechnologie van Google, meldt uitgever Sanoma.

2 uur geleden
Boeing krijgt 90 dagen om orde op zaken te stellen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Boeing moet binnen negentig dagen een actieplan ontwikkelen om "systemische problemen met de kwaliteitscontrole" aan te pakken. Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) gezegd.

3 uur geleden
Personeel Picnic en flitsbezorgers heeft recht op toeslag

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgers hebben gewoon recht op toeslagen voor het werken in de avonduren en op zondagen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

3 uur geleden
Vegaburgerfabrikant Beyond Meat schiet omhoog op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Beyond Meat werd woensdag maar liefst 55 procent meer waard op de aandelenbeurzen van New York. De fabrikant van vleesvervangers boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. Ook de verwachting voor de winstmarge in 2024 viel hoger uit dan voorzien. Topman Ethan Brown verklaarde dat het bedrijf dit jaar een aantal maatregelen zal nemen om de weg naar winstgevendheid te vinden, waaronder het verlagen van de kosten, het verhogen van de prijzen en het uitbrengen van een nieuwe Beyond Burger.

4 uur geleden
Cosmeticaketen The Body Shop in België failliet verklaard

DEN HAAG (ANP) - Cosmeticaketen The Body Shop in België is failliet verklaard. Een melding in het Centraal Insolventieregister bevestigt berichtgeving hierover door RTL Nieuws. Ongeveer twintig Belgische vestigingen worden hierdoor geraakt.

4 uur geleden