Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt te herstellen, beleggers verwerken cijfers Besi en Galapagos

AEX lijkt te herstellen, beleggers verwerken cijfers Besi en Galapagos

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs verwerken vrijdag de resultaten van onder meer biotechnologiebedrijf Galapagos en chipbedrijf Besi. Ook bodemonderzoeker Fugro gaf inzicht in de prestaties in het coronajaar 2020. De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt op basis van de openingsindicatoren wat op te veren. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen, na de verliesbeurten in de afgelopen dagen.

Galapagos gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een verlies van 311 miljoen euro in 2020. Een jaar eerder werd door de deal met Gilead nog een winst van 148,7 miljoen euro geboekt.

Besi wist in het vierde kwartaal toch een kleine omzetgroei te realiseren. De toeleverancier van de chipsector versloeg daarmee zijn eigen verwachtingen, die uitgingen van een omzetdaling tot 15 procent. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020, dat werd gekenmerkt door de coronacrisis, de handelsspanningen tussen de VS en China en de tegenwind in de autosector. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een omzetstijging van 30 tot 40 procent.

Coronavirus

Fugro zag de omzet vorig jaar dalen en leed een verlies van 74 miljoen euro. De bodemonderzoeker, die veel oliebedrijven als klant heeft, kampte met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen. Het bedrijf wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. Ook voor 2021 verwacht Fugro dat offshore wind een aanhoudende groei zal laten zien. De olie- en gasmarkt zal volgens het bedrijf dit jaar volatiel blijven.

In de strijd tegen het coronavirus blijkt uit onderzoek dat de nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, inmiddels is aangetroffen in veertien landen. Nederland staat nog niet op de lijst, maar de variant is ook hier al twee keer ontdekt. Gevreesd wordt dat de bestaande vaccins minder effectief zijn tegen deze variant van het coronavirus. In Japan zijn meer dan negentig besmettingsgevallen van de nieuwste variant zijn aangetroffen.

De euro was 1,2095 dollar waard, tegenover 1,2076 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 59,83 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 63,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

6 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden