Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt te herstellen, beleggers verwerken cijfers Besi en Galapagos

AEX lijkt te herstellen, beleggers verwerken cijfers Besi en Galapagos

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs verwerken vrijdag de resultaten van onder meer biotechnologiebedrijf Galapagos en chipbedrijf Besi. Ook bodemonderzoeker Fugro gaf inzicht in de prestaties in het coronajaar 2020. De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt op basis van de openingsindicatoren wat op te veren. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen, na de verliesbeurten in de afgelopen dagen.

Galapagos gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. De stap volgt op teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen van de biotechnoloog. De tegenvallers hadden tot gevolg dat Galapagos zijn grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead moest herzien. Het bedrijf leed daardoor een verlies van 311 miljoen euro in 2020. Een jaar eerder werd door de deal met Gilead nog een winst van 148,7 miljoen euro geboekt.

Besi wist in het vierde kwartaal toch een kleine omzetgroei te realiseren. De toeleverancier van de chipsector versloeg daarmee zijn eigen verwachtingen, die uitgingen van een omzetdaling tot 15 procent. Topman Richard Blickman sprak van "indrukwekkende" resultaten in het jaar 2020, dat werd gekenmerkt door de coronacrisis, de handelsspanningen tussen de VS en China en de tegenwind in de autosector. Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een omzetstijging van 30 tot 40 procent.

Coronavirus

Fugro zag de omzet vorig jaar dalen en leed een verlies van 74 miljoen euro. De bodemonderzoeker, die veel oliebedrijven als klant heeft, kampte met de effecten van de coronacrisis en de lagere olieprijzen. Het bedrijf wist dat deels op te vangen door een sterke groei bij offshore windprojecten. Ook voor 2021 verwacht Fugro dat offshore wind een aanhoudende groei zal laten zien. De olie- en gasmarkt zal volgens het bedrijf dit jaar volatiel blijven.

In de strijd tegen het coronavirus blijkt uit onderzoek dat de nieuwste coronavariant die op een zorgwekkende manier is gemuteerd, inmiddels is aangetroffen in veertien landen. Nederland staat nog niet op de lijst, maar de variant is ook hier al twee keer ontdekt. Gevreesd wordt dat de bestaande vaccins minder effectief zijn tegen deze variant van het coronavirus. In Japan zijn meer dan negentig besmettingsgevallen van de nieuwste variant zijn aangetroffen.

De euro was 1,2095 dollar waard, tegenover 1,2076 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 59,83 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 63,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

16 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden