Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt licht lager te beginnen na sterke start 2023

AEX lijkt licht lager te beginnen na sterke start 2023

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te openen na het sterke begin van 2023. De hoofdindex veerde tijdens de eerste handelssessie van het jaar 1,8 procent op, na een teleurstellend 2022. De Europese markten draaiden echter nog niet op volle toeren aangezien Londen en veel Aziatische beurzen nog gesloten bleven. Ook op Wall Street hadden beleggers maandag nog een vrije dag. Dinsdag zijn alle beurzen weer open.

De Nikkei in Tokio sloot dinsdag vrijwel vlak en de Chinese beurzen begonnen met winsten aan de eerste handelsdag van 2023. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een tussentijdse winst van 1,9 procent. Vooral de Chinese makers van elektrische auto's lieten stevige koerswinsten zien. Maandag gingen de autofabrikanten in Europa en Zuid-Korea al flink vooruit door de hoop dat ze in de Verenigde Staten elektrische auto's kunnen verkopen met een subsidie van de Amerikaanse overheid.

De beurs in Shanghai klom 0,9 procent ondanks een verdere krimp van de Chinese industrie. Uit cijfers van onderzoeksbureau Caixin bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke productiesector van China in december sterker dan verwacht is afgenomen door de coronagolf in het land. De activiteit in de sector laat al vijf maanden op rij een krimp zien. Afgelopen weekeinde kwam de Chinese overheid al met eigen cijfers over de industrie. Die wezen ook op een verdere krimp van de sector.

TIE Kinetix

Op het Damrak liet softwarebedrijf TIE Kinetix weten in het eerste kwartaal, dat liep tot eind december, voor een recordbedrag van 6 miljoen euro aan orders te hebben ontvangen. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield kondigde daarnaast aan de verkoop van Westfield Trumbull en Westfield South Shore te hebben afgerond. Deze Amerikaanse winkelcentra werden voor 196 miljoen dollar verkocht aan een investeringsmaatschappij.

De luchtvaartmaatschappijen staan ook in de belangstelling. Vakbonden bij KLM willen dat er op Europees niveau regels komen rond vluchten vanuit China. Volgens de bonden zijn er zorgen bij KLM-personeel over het grote aantal besmettingen in China. Verschillende Europese landen hebben al een testverplichting voor reizigers uit China, maar Nederland nog niet. De lidstaten van de Europese Unie praten woensdag over een gezamenlijke aanpak.

De euro en de dollar

De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0656 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 80,48 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 86,10 dollar.

Meer uit Financieel

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

1 uur geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

1 uur geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

2 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

3 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

3 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

3 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

3 uur geleden