Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lijkt fors hoger te beginnen aan drukke beursdag

AEX lijkt fors hoger te beginnen aan drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse aandelenbeurs maken zich donderdag op voor een van de laatste drukke dagen van het jaarcijferseizoen. De Europese markten lijken daarbij af te stevenen op een fors hoger begin van de nieuwe handelsdag. De stemming op de wereldwijde beurzen is flink verbeterd na geruststellende woorden van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Powell nam de zorgen over de oplopende inflatie weg en stelde beleggers gerust dat de rente nog lang laag zal blijven.

Op het Damrak kwamen industrieel toeleverancier Aalberts en metalengroep AMG woensdag nabeurs met resultaten. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen gaf donderdag een kijkje in de boeken. Na de slotbel komt chipbedrijf ASMI nog met zijn jaarcijfers. Elders in Europa brachten het Duitse chemieconcern Bayer, de Amerikaans-Belgische bierbrouwer AB InBev en het Zwitserse uitzendconcern Adecco de resultaten naar buiten.

Aalberts boekte in 2020 minder omzet en winst, maar zag de resultaten in de tweede helft van het jaar wel verbeteren. Ook sloot de industrieel toeleverancier het coronajaar af met een sterk orderboek. Aalberts verlaagde wel het dividend over 2020 met 25 procent tot 0,60 euro per aandeel.

AMG

AMG bleef in het vierde kwartaal de impact van de coronacrisis voelen. De metalenspecialist presteerde desondanks beter dan verwacht, mede dankzij kostenbesparingen. Over het hele jaar zag het bedrijf de omzet met 21 procent dalen en werd een nettoverlies geleden van 2,8 miljoen dollar.

AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, heeft de coronacrisis behoorlijk gevoeld in zijn resultaten over heel 2020. Door de lockdowns en de sluiting van de horeca zag het bedrijf de verkoopvolumes dalen, net als de omzet en winst. De concurrent van Heineken verwacht dat dit jaar wel sprake zal zijn van herstel, al blijft de virusuitbraak voor onzekerheid zorgen.

AEX

De Europese beurzen sloten woensdag licht hoger. De AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 664,54 punten en de MidKap won 0,2 procent tot 985,81 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent. Ook Wall Street won terrein. De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent hoger op 31.961,86 punten. De brede S&P 500 klom 1,1 procent en techbeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij.

De euro was 1,2177 dollar waard, tegenover 1,2136 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 63,38 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent meer, op 67,27 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

1 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

4 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

4 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

6 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

7 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden