Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX lager na uitblijven steunakkoord eurolanden

AEX lager na uitblijven steunakkoord eurolanden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging woensdag omlaag. Ook de andere Europese beurzen deden een stap terug na de recente sterke opleving. Na de hoop op een mogelijke afvlakking van het coronavirus verschoof de aandacht van beleggers weer naar de negatieve economische impact van de pandemie. Ook verwerkten de markten het nieuws dat de eurolanden na lang overleg nog geen akkoord hebben bereikt over een economisch steunpakket.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent in de min op 494,19 punten. De hoofdindex wist een dag eerder nog voor het eerst sinds 10 maart boven de 500-puntengrens te klimmen. De MidKap daalde 0,2 procent tot 673,81 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,6 procent. De beurs in Milaan zakte 1,2 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenoemde Eurogroep, wisten geen akkoord te bereiken over een noodpakket van 540 miljard euro. Vooral Nederland en Italië willen niet wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet.

Ahold

Ahold Delhaize leverde de openingswinst in en zakte 0,6 procent in de AEX. Het supermarkt voorziet een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal dankzij het massale gehamster door de pandemie. Heineken daalde 1,3 procent. De brouwer verwacht in het eerste kwartaal 4 procent minder bier en andere drank te hebben verkocht door de virusuitbraak en waarschuwde dat de situatie in het lopende kwartaal alleen maar zal verslechteren.

ArcelorMittal verloor 2,5 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietstatus van het staalconcern naar junk vanwege de coronacrisis. RELX klom 0,8 procent. De divisie die vakbeurzen organiseert wordt volgens de informatie- en dataleverancier flink geraakt door de virusuitbraak. Bij andere divisies was er tot nu toe een beperkte impact van de crisis te zien.

Koersen

Unibail-Rodamco-Westfield (min 4 procent) liet weten dat de top en het hogere management van het winkelvastgoedbedrijf vanwege de coronacrisis salaris zullen inleveren. Vastgoedfonds Wereldhave (min 5,8 procent) schrapte het slotdividend over 2019 en het interim-dividend over 2020.

De euro was 1,0846 dollar waard, tegen 1,0883 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4,6 procent duurder op 24,72 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent meer op 32,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Fransen tevreden over update iPhone 12 tegen te hoge straling

PARIJS (ANP) - De Franse overheid is tevreden over de update voor de iPhone 12 die te hoge stralingsniveaus moet tegengaan. Tests hebben uitgewezen dat de smartphone van Apple na de update weer voldoet aan de Europese normen, meldt de voor radiofrequenties verantwoordelijke toezichthouder ANFR.

18 minuten geleden
Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

2 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

3 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

3 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden