Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AEX laat dip achter zich en bereikt nieuwe recordstand

AEX laat dip achter zich en bereikt nieuwe recordstand

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag op een nieuwe recordstand gesloten. Daarmee is de hoofdindex weer volledig hersteld van de dip waarmee de handelsweek begon, toen beleggers zich zorgen maakten om de inflatie en dalende olieprijzen. Ook elders in Europa waren er groene koersenborden.

De AEX-index steeg 1,4 procent en kwam uit op een stand van 749,42 punten. De MidKap ging 1,5 procent omhoog en sloot op 1053,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs werden tot 1,4 procent hoger gezet.

De chipbedrijven stonden bij de grote stijgers in de AEX. Besi was de koploper met 3,4 procent winst, ASMI deed het met een plus van 3 procent niet veel minder. Beide bedrijven openen komende week de boeken. Chipmachinemaker ASML (plus 2,9 procent) zette de weg omhoog voort nadat het bedrijf eerder deze week goed ontvangen resultaten had bekendgemaakt.

Signify

Lampenproducent Signify was de grote verliezer bij de hoofdbedrijven en werd 5,2 procent lager gezet. De voormalige lampendivisie van Philips zag de omzet in het tweede kwartaal groeien en slaagde er ook in de winstmarge wat op te krikken. Dat viel analisten desondanks tegen. Ondanks de problemen in de leveringsketen kijkt Signify wel met vertrouwen uit naar de tweede jaarhelft en blijven de financiële verwachtingen voor het hele jaar staan.

In de MidKap ging industrieel toeleverancier Aalberts hard omhoog: plus 8,4 procent. Ook laadpalenbedrijf Alfen steeg hard met een plus van 6,9 procent. Basic-Fit klom 3,2 procent. De omzet van de fitnessketen stond in de eerste jaarhelft flink onder druk als gevolg van de coronacrisis, maar het aantal abonnees nam wel toe na de heropening van de sportscholen.

Flow Traders

Hekkensluiter was Flow Traders met een min van meer dan 6 procent. De beursintermediair, die profiteert van grote schommelingen op beurzen, zag de winst dalen doordat het in het tweede kwartaal weer een stuk rustiger was op de aandelenmarkten.

In Londen won Vodafone 2,5 procent. Het Britse telecomconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De Franse maker van auto-onderdelen Valeo steeg bijna 6 procent in Parijs dankzij beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.

De euro was 1,1760 dollar waard, tegenover 1,1774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 71,85 dollar. Brentolie steeg een fractie in prijs, tot 73,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

2 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

4 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

5 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

6 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

7 uur geleden